General Ljubo Ćesić Rojs o Šešelju: “Ja bih mu puka’ dvije triske iza ušiju”

General Ljubo Ćesić Rojs o Šešelju: “Ja bih mu puka’ dvije triske iza ušiju”

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora odlučilo je prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno sa zastupnikom Filipom Stojanovićem oskvrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga, prolazeći pored članova hrvatskog izaslanstva, uputio im je uvredljive poruke.

“Da sam ja bio tamo, drugačije bih postupio”, rekao je u razgovoru za Direktno general Ljubo Ćesić Rojs i dodao: “Ja bih mu puka’ dvije triske iza ušiju. Mi njih primamo i gotivimo kad dolaze, njihovi političari uživaju najveću moguću sigurnost, a oni nas ovako omalovažavaju”.

General je rekao kako nije siguran da ovo nije dogovoreno s vrhom srbijanske politike.

“Ako će se oni tako ponašati prema nama, mi Srbiji nemamo što pomagati da uđe u Europsku uniju. Mi moramo biti isključivo protiv. Pogriješili smo time što smo im otvorili poglavlje 23, poglavlje o pravosuđu pretpristupnih ugovora. Dokad mislimo spuštati gaće i pomagati? Ovo je nedopustivo. Zamislite situaciju da je neki naš saborski zastupnik napravio isto. Može se dobacivati, jezik nije nikoga ubio, ali paliti hrvatski barjak, bilo čiji i gaziti ga – to je nedopustivo”.

Podsjetio je da je Šešelj tako četnikovao ’91. godine i huškao narod.

“I eto mu tamo, neka narod u Srbiji ide za njim. Ja bih u Zagreb pozvao našeg veleposlanika na konzultacije. Izgleda kako Srbima ne treba suradnja. Moramo se postaviti kao suverena i samostalna država, kao članica EU i NATO-a”, rekao je general i uzrujano dodao: “On s tim činom pljuje po hrvatskoj državi, doduše nije je nikad ni priznavao, ali ovo je dno dna. Čini mi se kako je ovo sve dio folklora srpske politike – jedni kao fol primaju, a drugi vrijeđaju”.

Ljubo Ćesić-Rojs se upitao gdje su nestale srpske službe.

“Kažu da njih petorica Šešelju i njegovom kompanjonu nisu mogla oteti zastavu. Ma kakva su ta petorica, ja bih mu je sam mogao oteti. To je sve dio dogovorenog folklora. Nisam za incidente i nikakve nerede, ali ako idemo u pregovore znamo kako se treba ponašati”, rekao je general i podsjetio kako je posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj prošao bez incidenata.

“Ovo je napad na instituciju predsjednika Sabora i samu državu, njene simbole. Prošla su ta vremena iz ’91. Zamislite situaciju da je jedan od naših zastupnika pri posjetu Vučića Jandrokoviću zapalio zastavu. Zgražam se nad ovim incidentom, oni žive u kamenom dobu i ne trebamo ići u posjete dok oni ne riješe svoje neke stvari. Oni ne žele u EU, ne žele živjeti u civiliziranom svijetu”, rekao je za Direktno Ljubo Ćesić Rojs.

Podsjetimo da je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović iz privremenog Ureda u Šibensko-kninskoj županiji uputila je poruku javnosti povodom prekida službenog posjeta hrvatske delegacije Republici Srbiji.

„Odluka predsjednika Hrvatskog sabora o prekidu službenog posjeta Srbiji bio je jedini mogući odgovor na divljaštvo osudjenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje neovisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije. Pozdravljam reakciju najviših dužnosnika Republike Srbije i izražavam nadu da ovaj događaj neće pokvariti napredak u odnosima naših država, koji smo postigli u posljednjih nekoliko mjeseci,”rekla je predsjednica Grabar-kitarović.

Autor/Totalno.HR/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI