U gašenju četiriju požara sudjelovale i zračne snage

U gašenju četiriju požara sudjelovale i zračne snage

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) sudjelovale su u petak poslijepodne u akcijama gašenja četiriju požara u tri županije – po jednog požara u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji te dvaju požara u Zadarskoj županiji.

Na prvome požaru na području Sitnog kod Prgometa u zaleđu Trogira požar je prvi počeo gasiti pilot Airtractora koji se nalazio na protupožarnom izviđanju pa je odmah, kao pojačanje, na požarište upućen i Canadair, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

Iste protupožarne posade gasile su požar i na području Nadinske Kose u zaleđu Zadra, a nakon ovih požara Canadair je gasio još dva požara – na području Trilja i Vodica.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do sada sudjelovale u gašenju 36 požara – 14 u Zadarskoj, 11 u Splitsko-dalmatinskoj, deset u Šibensko-kninskoj te jednoga požara u Istarskoj županiji.

Uz gašenje požara, provedeno je i 35 protupožarnih izviđanja s avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS “Skylark I”) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile su oko 215 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko pet i pol tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su pak angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša u razdoblju od 11. do 12. kolovoza s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH. (Hina)

Foto/HRZ/M.Karačić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI