Frontex odao priznanje trenerima hrvatske policije

Frontex odao priznanje trenerima hrvatske policije

Policijskoj akademiji MUP-a RH još je jednom odano priznanje, a ovaj put osobno ga je hrvatskim trenerima dao Fabrice Leggeri, direktor Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) tijekom svog posjeta obučnom centru, izvjestio je MUP.

Policijska akademija jedna je od najaktivnijih partnerskih akademija Frontexa, koja od 2016. u Hrvatskoj organizira praktične Frontexove obuke za pripadnike graničnih policija zemalja članica EU-a, a nedavno je u suradnji s njemačkim kolegama uspješno završila i projekt Zajedno na jugoistočnoj granici EU-a u kojem su sudjelovali i policijski službenici iz zemalja u regiji.

Direktor Leggeri posebno je istaknuo zasluge hrvatskog tima u provođenju praktične nastave vezane za zaštitu državne granice, aktivnosti granične policije u ophodnji te uporabu opreme za nadzor državne granice. Vježbe koje vjerno simuliraju realne situacije na terenu hrvatski treneri provode uz pomoć iskusnog tima za potporu koji čine Robert Kralj i Nikola Slamek s Policijske akademije te Natalija Jovan iz PU zagrebačke. Njihov je zadatak da znanje i iskustvo koje su stekli u brojnim praktičnim Frontexovim obukama u Hrvatskoj primijene kako bi i budućim stalnim snagama osigurali da u realnim uvjetima procijene vlastite jake i slabe strane te se na taj način najbolje pripreme za zadaće koje ih uskoro očekuju na vanjskim granicama Europske unije.

„Tijekom realizacije Modula 5 dobio sam uvid u to kako će izgledati moj radni dan i što se od mene očekuje. Napokon sam povezao sve naučene lekcije u jednu cjelinu, ali ono najvažnije što sam naučio u ova tri tjedna od predavača Modula 5 jest da smo samo zajedno bliže cilju. Također su me naučili da vidim greške i da ih što prije nastojim ispraviti – jer ovo je trening, tu moramo griješiti da bismo iz grešaka učili i bili spremni za teren. Learning by doing, kako nam je već prvi dan rekao trener Krešimir Kaniža. Hvala svim predavačima za odličan trening“, izjavio je polaznik iz Portugala.

Treneri su također zadovoljni dosad odrađenim predavanjima i vježbama, što je u ime svih potvrdila Mirjana Abramović: „Pred nama je još nekoliko dana predavanja i praktične obuke u talijanskom Bariju, možda kišovitog ili oblačnog vremena, ali svakako želim naglasiti vrijednost timskog rada, kako kod polaznika tako i kod predavača, jer jedino zajedništvo može donijeti uspjeh i rezultate. Na kraju je važno znati – kao što to uvijek govori jedan član našeg tima – da dan uvijek može biti sunčan i uspješan, ovisi samo koliko to želiš i koliko si se spreman dati. Želim zahvaliti odličnom hrvatskom timu na još jednom profesionalnom izazovu i uspjehu, idemo dalje još jače, tu nećemo stati“, rekla je Abramović.

U programu osposobljavanja stalnih snaga Frontex se, naime, oslanja na zemlje članice i svoje partnerske akademije. Tako i Hrvatska, sukladno s Uredbom (EU) 2019/1896 Europskog parlamenta i Vijeća o europskoj graničnoj i obalnoj straži, ispunjava obvezu sudjelovanja u obuci Frontexovih stalnih snaga te je Policijska akademija od samog početka uključena u izradu nastavnog plana i programa obuke, a sada sudjeluje i u online te face-to-face nastavi. Nakon poljskog Koszalina i Ketrzyna, gdje su sudjelovali u obuci više od 250 pripadnika stalnih snaga, certificirani Frontexovi treneri Mirjana Abramović, Aleksandar Čubrilo i Martina Grdinić s Policijske akademije te Krešimir Kaniža iz Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice trenutno u Bariju sudjeluju u provedbi Modula 5 – Zaštita državne granice.


Frontex u prvoj kampanji za stalne snage europske granične i obalne straže planira primiti više od 700 ljudi, koji će zajednički djelovati na vanjskim granicama EU-a, u skladu sa zakonskim okvirom i etičkim standardima Unije. Stalne snage pomagat će članicama Europske unije u nadzoru granica i upravljanju migracijama djelujući pod zapovjedništvom nacionalnih policija. Njihove će zadaće uključivati provjeru identiteta i dokumenata, prikupljanje i dijeljenje informacija o stanju na granicama EU-a i izvan njih, potrage i spašavanja, borbu protiv prekograničnog kriminala te vraćanje ljudi koji se ilegalno nalaze u Europskoj uniji. Potkraj 2020. obuku je u Poljskoj završilo više od 250 polaznika, a uskoro će im se pridružiti i 160 polaznika iz Barija. Prvi Frontexov tim za vraćanje iz kategorije stalnih snaga već je angažiran kao potpora u talijanskoj zračnoj luci Fiumicino.

Foto: MUP/ Frontex

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI