Francuski predsjednik Macron želi “snažnu i suverenu” Europu

Francuski predsjednik Macron želi “snažnu i suverenu” Europu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je istaknuo da je zadaća francuskog predsjedanja Vijećem EU-a od 1. siječnja učiniti Europu “snažnom u svijetu”, predloživši reformu Schengena radi bolje zaštite europske granice i Maastrichta radi donošenja novog proračunskog okvira.

Na tiskovnoj konferenciji u Elizejskoj palači francuski predsjednik je pokazao velike ambicije za ovo predsjedanje koje se vremenski podudara s kampanjom za predsjedničke izbore u travnju i za parlamentarne u lipnju.

“Kada bih htio u jednoj rečenici sažeti cilj ovog predsjedanja, rekao bih da moramo prijeći s Europe suradnje unutar naših granica na Europu snažnu u svijetu, potpuno suverenu, slobodnu u svojim odlukama i gospodaricu svoje sudbine”, rekao je Macron pred stotinjak novinara.

Francuski predsjednik je još jednom istaknuo presudnu važnost jačanja europskog suvereniteta kao potpore nacionalnom suverenitetu.

“U prilikama svih ovih kriza koje pogađaju Europu mnogi se žele uzdati samo u naciju. Nacije su naša snaga, naš ponos, ali europsko jedinstvo je njihova prijeko potrebna dopuna”, ocijenio je.

Francuski predsjednik se odmah nakon pobjede na izborima 2017. koju je proslavio uz zvuke himne EU-a, predstavio kao uvjereni Europejac, protivnik “nacionalista” i “populista”. Ističe napredak koji je ostvaren zajedničkim djelovanjem 27 zemalja, poput plana oporavka nakon covida-19 vrijednog 750 milijarda eura donesenog 2020.

Pariz je za geslo francuskog predsjedanja izabrao “Oporavak, moć i pripadnost” a za logo plavo slovo “U” i crveno “E” s bijelom strelicom, znakom “želje za napredovanjem”, rekao je državni tajnik za europske poslove Clement Beaune.

Francuskoj je ovo trinaesto polugodišnje predsjedanje od 1950-ih i prvo od 2008.

Tijekom ovih šest mjeseci posebna će se pozornost posvetiti reformi Schengenskog prostora kako bi EU “zaštitio svoje granice” u prilikama migracijskih kriza koje su zaredale.

Tako je predložio “uspostavu političkog vodstva Schengena” putem redovitih sastanaka europskih ministara za ta pitanja i mehanizama solidarnosti u slučaju krize na granici neke zemlje članice.

Najavio je održavanje sastanka na vrhu 17. i 18. veljače na kojemu će sudjelovati Afrička unija i EU u Bruxellesu kako bi se “temeljito izmijenile” veze dvaju kontinenata koje obilježava “stanovit zamor”. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI