Francuska ograničava opremu 5G Huawei, što je uvod u zabranu

Francuska ograničava opremu 5G Huawei, što je uvod u zabranu

Francuske vlasti upozorile su telekome koji planiraju kupiti opremu 5G Huawei da neće moći obnoviti licenciju kada istekne, čime zapravo isključuju kineskog tehnološkog diva iz mobilnih mreža, rekla su tri upućena izvora.

Kao i druge zemlje Europe, Francuska se priprema uvesti novu generaciju 5G u vrijeme kada rastu geopolitičke napetosti između dviju svjetskih supersila.

Sjedinjene Države, koje optužuju Kinu da će se svojom opremom koristiti za špijunažu te pozivaju svoje saveznike da slijede njezin primjer i zabrane Huawei.

Francuska agencija za kibernetičku sigurnost ANSSI rekla je ovaj mjesec da će dopustiti operatorima korištenje opreme, uključivo Huawei, uz licenciju od tri do osam godina.

No dodaje da poziva telekome koji trenutačno ne koriste Huawei da izbjegavaju nabavu te opreme kako ne bi o njoj ovisili.

Svaki operator mora aplicirati za desetke licencija za opremu kako bi pokrio različite dijelove zemlje.

Odobravanja za Huawei vrijede tri ili pet godina, a za europske konkurentne Ericsson ili Nokia osam godina.

ANSSI još nije objavio svoju odluku.

Izvori na koje se poziva agencija Reuters navode da su francuske vlasti obavijestile telekomunikacijske tvrtke u neslužbenim razgovorima prošlih mjeseci, što nije navedeno u službenim dokumentima, da se licencija za Huawei neće produljivati.

ANSSI je odbio komentirati navode, a komentar je odbio dati i sam Huawei, piše Reuters.

Ovakva ograničenja vodila bi postupnom isključenju Huaweija iz francuske 5G mreže do 2028., dodaje agencija.

Jedan od izvora rekao je da bi bilo složeno za telekomunikacijskog operatora riskirati i ulagati u Huawei s neizvjesnošću hoće li potrajati ta tehnologija.

Slično u Britaniji

Zabrana bi mogla donijeti nevolja teleoperatorima Bouygues te Altice, koji se već koriste Huaweijem.

Te dvije kompanije već su nekoliko puta ove godine rekle da bi u slučaju da moraju mijenjati opremu, a što bi im donijelo velik trošak, mogle zatražiti naknadu od francuske države.

I Bouygues i Altice odbili su komentirati navode.

Druga dva velka operatora u Francuskoj, Orange te Iliad, uglavnom rade s Nokijm i Ericssonom.

U Velikoj Britaniji gdje veliki teleoperatori jako ovise o tehnologiji Huawei, vlada je naredila da oprema kineske tvrtke mora biti povučena do 2027. (Hina)

Foto: Pinit

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI