(FOTO) UKUSNO I ZDRAVO Vesela atmosfera na 11. VegeSajamu na Trgu bana Josipa Jelačića: Požurite, još stignete!

(FOTO) UKUSNO I ZDRAVO Vesela atmosfera na 11. VegeSajamu na Trgu bana Josipa Jelačića: Požurite, još stignete!

U organizaciji udruge Prijatelji životinja na glavnom zagrebačkom Trgu održava se 11. VegeSajam na kojem sudjeluje trideset izlagača, među kojima su predstavnici velikih hrvatskih proizvođača, kao i malih obiteljskih gospodarstava s ponudom biljne hrane i veganskih inačica mesnih i mliječnih proizvoda, te kozmetike koja nije testirana na životinjama.

Građani mogu obići Vegesajam koji će na zagrebačkome glavnom trgu biti do 20 sati.

Zajednički cilj je pokazali koliko su veganske namirnice ukusne i sve dostupnije, a nužne za naš opstanak. S izlagačkih mjesta restorana širili su se neodoljivi mirisi su mamili posjetitelje da isprobaju poznata im jela u veganskoj verziji.

Uz mnoštvo degustacija, promocija i edukativnih sadržaja, svi posjetitelji mogli su se uvjeriti kako izbacivanjem mesa, mlijeka i jaja iz svoje prehrane ne propuštaju baš ništa, a dobivaju puno i oni sami, i okoliš, i životinje. Na VegeSajmu je dostupno i oko 30 vrsta biljnih sireva i mlijeka, uz veganske paštete, burgere, salame, sushi, kobasice i slastice, ali i razno egzotično voće i delikatese poput, primjerice, klica u jabučnom octu.

VegeSajam na zabavan i pristupačan način educira građane o problemima uzrokovanima iskorištavanjem prirode i životinja te o nužnosti održivog načina življenja, koji dugoročno omogućava opstanak biljnih i životinjskih vrsta, bioraznolikost, prirodnu ravnotežu, miran suživot svih bića na Zemlji te prevenciju i suzbijanje raznih bolesti.

O važnosti veganske hrane i proizvoda posjetitelji su mogli saznati i preko edukativnih panoa i od volontera Prijatelja životinja. Predstavnici jednog od prvih utočišta za životinje s farma u Hrvatskoj, Plavi križ, pričali su kako žive njihovi štićenici – jarac Hrčak, svinje Vivi, Rozika i Duda te ovce Eva, Odin, Pickles, Janja, Greta, Sissy, Matilda i Molly.

„U tijeku je 11. VegeSajam! Dođite s nama proslaviti u samom središtu Zagreba suosjećajan i održiv način prehrane kojim možemo zaustaviti i klimatske promjene. Uz puno pozitive, ukusne klope, smijeha i vedrine, mijenjajmo svijet nabolje!”, poručuju Prijatelji životinja.

Iz udruge Prijatelji životinja poručuju da se na VegeSajmu traži slobodno mjesto pod suncobranima restorana i pozorno sluša voditeljicu Saru Mešin, koja najavljuje degustacije i navodi korisne informacije o hrani i proizvodima s niskim ugljičnim otiskom.

Cijela organizacija VegeSajma je na neprofitnoj osnovi, a ujedno je i najava velikog ZeGeVege festivala, koji će se u rujnu ove godine održati po 14. put.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr može se pronaći više informacija o 11. VegeSajmu.

Foto: Božidar Bebek/ Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI