(FOTO) SAMO ISTINA! Priznanje hrvatskih branitelja generalu Rahimu Ademiju za knjigu “Bili smo prvi kad je trebalo”

(FOTO) SAMO ISTINA! Priznanje hrvatskih branitelja generalu Rahimu Ademiju za knjigu “Bili smo prvi kad je trebalo”

Svečana dodjela tradicionalnog priznanja za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata – “Bili smo prvi kad je trebalo”, a koje organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) održana je danas, u srijedu 5. listopada u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, a najboljom je proglašena knjiga generala Rahima Ademija te mu je dodjeljena plaketa i priznanje hrvatskih branitelja.

Ove godine na natječaj se javilo 16 autora, a najboljom je proglašena knjiga generala Rahima Ademija “Samo istina – ratni dnevnik generala Hrvatske vojske”, u izdanju “Večernjeg lista”.

Znakovito ime „Samo Istina: ratni dnevnik generala Hrvatske vojske“ opsežno opisuje devet vojnih operacija koje su igrale ključnu ulogu u ratu te donijele slobodu i mir Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Redom, te operacije su: Rujanski rat 1991., Zima-94, Skok-1, Skok- 95 (Skok-2), Ljeto-95, Kozjak-95 (Oluja-95), protunapad na srpsku ofenzivu Vaganj-95, Maestral-2 i Južni potez.

Temelj ove knjige je Ratni dnevnik koji je general Rahim Ademi pisao od 1991. do 1995.

“Izuzetno sam sretan i ponosan na ovo priznanje mojih branitelja. To su bile velike operacije, svjetskog razmjera po planiranju i izvođenju, a dosad su se jako loše prikazivale. Ovo knjigom želim vratiti sjaj svim operacijama koje smo izveli tijekom Domovinskog rata. U knjizi su samo činjenice i istina, jer samo istinom povećavamo vrijednost Domovinskog rata”, rekao je primajući nagradu general Ademi.

U prigodnom programu sudjelovali su: general Slavko Barić, dr. Branko Sruk, Miodrag Demo, Mladen Pavković, prof. dr. Domagoj Knežević i prof. dr. Josip Jurčević, a Moderator je bio dramski umjetnik Dragan Despot. Tu je bilo mnogo uzvanika. od umirovljenog generala Hrvatske vojske Ljube Ćesića Rojsa, bivšeg alkarskog vojvode Ante Vučića, izaslanstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te mnogi drugi uvaženi gosti iz javnog života. Skup je pozdravio i veleposlanik Republike Kosovo u Zagrebu Martin Berishaj.

Rahim Ademi je umirovljeni hrvatski general koji je 1991. godine napustio JNA i pridružio se Hrvatskoj vojsci. Sudjelovao je u svim važnijim operacijama koje je provodila Hrvatska vojska, a 2001. godine se zbog sumnje u odgovornost za zločine u akciji Medački džep suočava s optužnicom iz Haaga.

Rahim Ademi je tijekom procesa u kojemu je bio osumnjičen za sudjelovanje u akciji Medački džep uspio dokazati svoju nevinost. Dobitnik je brojnih državnih odličja poput Reda bana Jelačića, Reda kneza Domagoja, Reda hrvatskog pletera i Reda hrvatskog trolista.

Tekst i Foto galerija: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI