(FOTO i VIDEO) UZ POTPORU AMERIČKE VOJSKE Vojnici iz BiH vježbom korak bliže NATO-u: raste intenzitet vježbe „Brzi odgovor 21“

(FOTO i VIDEO) UZ POTPORU AMERIČKE VOJSKE Vojnici iz BiH vježbom korak bliže NATO-u: raste intenzitet vježbe „Brzi odgovor 21“

Zapovjednik glavnog stožera oružanih snaga BiH General Senad Mašović, kazao je u utorak kako se njegovi vojnici vježbajući zajedno s onima iz SAD-a prilagođavaju standardima NATO-a pa time i mogućem članstvu u Alijansi.

Oko 500 vojnika iz BiH te 700 vojnika iz sastava kopnene vojske SAD-a od ponedjeljka pa do 2. lipnja sudjeluje na vojnim vježbama na poligonima Manjača kod Banje Luke te kod Glamoča i Tuzle.

General Mašović koji obnaša dužnost zapovjednika glavnog stožera oružanih snaga BiH kazao je kako se vježba “Brzi odgovor 21” kao dio velikih manevara na cijelom kontinentu pod nazivom “Branitelj Europe 21” fokusira na jačanje vojnog partnerstva sa SAD-om ali i s NATO-om.

“Naravno da ima poveznica i s aktivnostima NATO-a i s vježbama NATO-a. Vojska SAD-a je najveća vojna sila u svijetu i osnova postojanja NATO-a. Prema tome, ako provodite bilateralnu vojnu vježbu sa vojskom SAD-a, kreirate i stvarate pretpostavke da ojačate svoju sposobnost, ubrzate put prema NATO-u, povećate stupanj interoperabilnosti i kroz ovu vježbu ojačate i unaprijedite svoje sposobnosti”, kazao je Mašović u intervjuu za televiziju N1.

General Mašović je na pitanje kakav je status BiH u odnosu na moguće članstvo u Alijansi kazao kako je nedvojbeno da je aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) a da je sada glavna zadaća postići kompromis u samoj zemlji o tome kako nastaviti proces euroatlantskih integracija u interesu države i njenih građana.

Foto i video: Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH/MoD&AF of BiH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI