(FOTO i VIDEO) Potpisan sporazum za novi stadion Maksimir i objekte Katoličke Crkve u Gradu Zagrebu! Kutleša: “Uvijek je bilo ideja da u Crkvi u prvom planu bude dobro Crkve, a ne dobra Crkve”

(FOTO i VIDEO) Potpisan sporazum za novi stadion Maksimir i objekte Katoličke Crkve u Gradu Zagrebu! Kutleša: “Uvijek je bilo ideja da u Crkvi u prvom planu bude dobro Crkve, a ne dobra Crkve”

Potpisivanjem sporazuma između Vlade Republike Hrvatske, Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba riješena je u srijedu 27 godina stara trakavica imovinsko-pravnog spora za zemljište stadiona na Maksimiru, čime su osigurani preduvjeti za izgradnju novog nogometnog stadiona na Maksimiru.

Sporazum su potpisali predsjednik Vlade Andrej Plenković, mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, prenosi Zagrebačka nadbiskupija.

U prigodnom obraćanju na početku potpisivanja sporazuma glasnogovornik Vlade Marko Milić u uvodnom dijelu je rekao: “Sporazum ima i širu društvenu korist. Njime se adresira i pitanje nedostatka sakralnih objekata u pojedinim gradskim četvrtima u Zagrebu. Stoga je predviđeno pristupanje i rješavanju imovinsko-pravnih pitanja kako bi se stvorili i riješili preduvjeti za izgradnju i rekonstrukciju objekata Katoličke Crkve u određenim gradskim četvrtima.”

“Srdačno vas pozdravljam, na čelu s premijerom i gradonačelnikom i njihovim suradnicima. Prvo želim izraziti zadovoljstvo kako Vladi tako i Gradu Zagrebu na ovoj mogućnosti da smo mogli baš u ovo vrijeme realizirati ovaj ugovor koji će biti na korist svim građanima grada Zagreba i cijele Republike Hrvatske i svemu onome što ovaj ugovor znači i doprinosi društvu”, rekao je mons. Kutleša.

Potom je naglasio da je “uvijek bilo ideja da u Crkvi u prvom planu bude dobro Crkve, a ne dobra Crkve. Htjelo se postići za ovih 10 lokacija koje dobivamo za zamjenu za teren na Maksimiru da njihova namjena bude da se tamo grade crkveni objekti ili objekti Katoličke Crkve, tj. crkve i sve popratno, možda dječji vrtići i sve drugo potrebno na tom području.”

“Ostaje obveza Vlade da ovaj sporazum provede, a posebno Grada Zagreba da omogući da se što jednostavnije u roku dvije godine može pristupiti izgradnji tih objekata koji su potrebni”, kazao je nadbiskup Kutleša.

Gradonačelnik Tomašević, zahvalivši predsjedniku Vlade i nadbiskupu, rekao je da se “nakon 27 godina rješava imovinsko-pravni spor pokrenut davne 1997. godine. Vjerujem da se upravo zbog ovog spora nije išlo u gradnju novog maksimirskog stadiona, nego u rekonstrukciju postojećeg stadiona, a to nikad nije dovršeno i stajalo je dosta novca.

Ponosan sam što se ovo riješilo u mandatu ove gradske uprave, naravno, uz konstruktivnu suradnju sve tri strane, odnosno zajedno s hrvatskom Vladom i sa Zagrebačkom nadbiskupijom. Smatram da smo time pokazali da se mogu riješiti i najteži problemi koji se nisu dugo vremena rješavali, i da to bude u korist građana Zagreba i građana Hrvatske.”

“Sporazumom se definira odustajanje Zagrebačke nadbiskupije od započetih postupaka u kojima se potražuje naturalni povrat maksimirskih nekretnina, isto tako se tim sporazumom utvrđuje da će jedini vlasnik tih nekretnina biti Grad Zagreb. Istovremeno, Vlada RH i Grad Zagreb se obvezuju da će osigurati preduvjete za gradnju i rekonstrukciju 10 crkava ili drugih objekata Katoličke Crkve u Zagrebu”, rekao je Tomašević.

“Nakon potpisivanja ovih sporazuma nema više nikakvih pravnih prepreka za izgradnju novog maksimirskog stadiona”, dodao je gradonačelnik Tomašević, rekavši da će kroz nekoliko godina Zagreb dobiti ne jedan, nego dva suvremena stadiona, maksimirskog i onoga čija se rekonstrukcija i proširenje planira u Kranjčevićevoj ulici.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom obraćanju rekao je “da je riječ o povijesnom danu kojim se se rješava skoro tri desetljeća godina star pravni problem koji je predstavljao prepreku za ozbiljno investiranje i izgradnju novoga stadiona u Maksimiru, kakvog zaslužuju grad Zagreb, Zagrepčani i Hrvatska.

Zato želim zahvaliti monsinjoru Kutleši, Zagrebačkoj nadbiskupiji, gradonačelniku Grada Zagreba, svim kolegicama i kolegama u Vladi koji su proteklih mjeseci radili na tome da pronađemo rješenje s kojim će svi biti zadovoljni”, rekao je Plenković. Gledajući iz pozicije starosti ovog problema, on je “zapravo u realnosti star od 1945. godine, kad je imovina Zagrebačke nadbiskupije oduzeta od tadašnjih vlasti FNR Jugoslavije. Taj problem, međutim, nije bio vječan i pokazali smo svi dobru volju, razumijevanje i želju da se on riješi”, kazao je Plenković.

“S ovim je napravljeno jedno dobro, i sportu, i Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji, i vjernicima”, dodao je predsjednik Vlade Plenković.

Potpisivanje sporazuma je “na tragu želje Vlade da se odužimo hrvatskim nogometašima, osobito Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja je samo u proteklih 5 godina osvojila 3 medalje, što na svjetskim prvenstvima, što u Ligi nacija te one čuvene medalje 1998. u Parizu koja je iznenadila cijeli svijet; one nam omogućuju praćenje kontinuiteta velebnih uspjeha hrvatskog nogometa i hrvatskog sporta”, rekao je Predsjednik Vlade ukazavši na činjenicu da će ova potpora hrvatskom sportu od strane Vlade “pomoći da Hrvatska i Zagreb dobiju stadion koji zaslužuju”.

Izvor/ Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/ Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/ Video: Vlada RH

 

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI