(FOTO) Dan sjećanja na žrtvu Vukovara! 150.000 Hrvata i Hrvatica u veličanstvenoj Koloni sjećanja

(FOTO) Dan sjećanja na žrtvu Vukovara! 150.000 Hrvata i Hrvatica u veličanstvenoj Koloni sjećanja

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara  ima značajnu povijesnu važnost u Hrvatskoj, jer obilježava sjećanje na tragične događaje iz Domovinskog rata. Dan sjećanja održava se 18. studenoga u Vukovaru čime se podsjeća na ratne brutalnosti sprskih paravojnih četničkih formacija nad hrvatskim narodom i žrtvu građana, vojnika, hrvatskih branitelja koji su izgubili živote u obrani domovine.

“Danas je Vukovarom prošla najmasovnija Kolona sjećanja”, priopćili su iz Grada Vukovara na Dan sjećanja, zahvalivši svima koji su danas došli u taj grad.

Vukovarom je od Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u sjećanje na vukovarsku tragediju, prema procjenama, hodalo 150 000 ljudi iz cijele Hrvatske i svijeta predvođeno hrvatskim braniteljima Vukovara s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar, prenosi Grad Vukovar.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić u ovoj je prigodi istaknuo kako je Vukovar simbol hrvatskog zajedništva, hrvatske žrtve i hrvatske budućnosti. “Naglasak je danas na budućnosti, naučili smo lekcije iz prošlosti i na tome trebamo graditi smjernice kako i na koji način učiniti Hrvatsku jačom i snažnijom”, rekao je Anušić, prenosi MORH.

Naglasio je kako je žrtva Vukovara, najveća žrtva, koju je hrvatski narod mogao podnijeti 1991. godine te da je Vukovar spasio istočnu Hrvatsku, a samim time i cijelu Hrvatsku.

“Kao branitelj divim se vukovarskim braniteljima, oni su bili najbolje što smo imali. Ujedinjeni, bez ikakvih podjela, trebamo se danas pokloniti vukovarskim žrtvama i zahvaliti njihovim obiteljima te odajući im počast graditi budućnost bolje Hrvatske koja je ispred nas”, poručio je iz Vukovara potpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić.

Sudionici 25. Kolone sjećanja su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili ruže na počivališta poginulih, ubijenih branitelja i civila, prenosi MORH.

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata odali su predstavnici hrvatskih branitelja Vukovara predvođeni posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem, izaslanstvo Predsjednika Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Molitvu za žrtve iz Domovinskog rata predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, a misno slavlje za sve žrtve Domovinskog rata služio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Hrvatskoj.

Dan sjećanja u Hrvatskoj obilježava sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje koje simboliziraju stradanja koja su se tijekom Domovinskog rata dogodila u raznim dijelovima zemlje. Dan sjećanja organizira se u čast svih onih koji su izgubili živote u obrani Vukovara, Škabrnje i Republike Hrvatske. Središnja događanja Dana sjećanja održavaju se 18. studenog u Vukovaru i Škabrnji. U Zagrebu se Dan sjećanja tradicionalno se obilježava 17. studenog paljenjem lampiona u Vukovarskoj ulici. Hrvatski sabor donio je Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog nacionalnog pijeteta, čime se Vukovar smatra mjestom od velike važnosti za hrvatsku povijest i hrvatski narod. Ovaj dan je također posvećen hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima koji su stradali ili su pogođeni ratom. Životi žrtava trajno su utkani u hrvatsku slobodu, bolni podsjetnici na vojne i civilne žrtve Domovinskog rata.

Tekst i foto: Božidar Bebek/ Totalno HR