(FOTO) Antiteroristička jedinica “ATJ Lučko” obilježava 31. godišnjicu: Borbeni spektakl uz rafale, helikoptere…

(FOTO) Antiteroristička jedinica “ATJ Lučko” obilježava 31. godišnjicu: Borbeni spektakl uz rafale, helikoptere…

Povodom obilježavanja 31. godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice Lučko, na spomen obilježju uz prisustvo obitelji poginulih pripadnika te predstavnika Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko, položeni su vijenci i upaljene svijeće u čast poginulih pripadnika ATJ Lučko, a vrhunac obljetnice je bila demonstracijska vježba policijske antiterorističke jedinice.

Potpredsjednik Vlade i ministar policije Davor Božinović najavio je daljnja ulaganja u opremanje ATJ Lučko.

“Nema gdje ove postrojbe nije bilo, a tamo gdje je bila, to je uvijek bila prva crta bojišnice i to su bili najteži pravci djelovanja”, rekao je Božinović.

Pripadnici najelitnije specijalne jedinice hrvatske policije danas su pokazali svoje aktivnosti u impresivnoj pokaznoj vježbi.

Krenuli su s borilačkim vještinama, a uslijedio je borbeni spektakl, uz pucnjavu i eksploziju spasili su taoce u simulaciji otmice.

Predstavljena su i nova blindirana vozila s najsuvremenijom opremom, jedina takva vozila u Europi.

Uz ovakve snage hrvatske policije i njihovog zapovjednika ATJ Lučko Mate Bilobrka, hrvatski građani mogu mirne duše spavati i uživati svoju demokratsku slobodu.

Antiteroristička jedinica Lučko osnovana 7. rujna 1990. godine, i u vrijeme osnutka predstavljala je prvu organiziranu postrojbu hrvatske države koja se u tom trenutku mogla suprotstaviti agresoru na Republiku Hrvatsku.

ATJ Lučko je najelitnija specijalna jedinica Hrvatske policije i uz Bojnu za specijalna djelovanja OSRH-a jedna od najelitnijih postrojbi Republike Hrvatske.

Broji oko 130 pripadnika, koji su posebno obučeni u rješavanju talačkih situacija u zrakoplovima ili na brodovima te za ronjenje.

Tijekom 1990.-1991. Jedinica izvodi niz zadaća uspostavljanja javnog reda i mira što su ih narušili pobunjeni Srbi u Hrvatskoj. Jedinica sudjeluje u nizu akcija koje su imale zadaću oduzeti oružje od bivše JNA, te naoružavati i obučavati jedinice koje kasnije čine osnove stvaranja Hrvatske vojske.

Među ostalim zauzima vojarne u Delnicama, Samoboru, Dubokom Jarku, Dugom Selu, Prečkom, Komandu V. zrakoplovnog korpusa u Maksimirskoj, blokira vojarne “Maršal Tito” u Novom Zagrebu, Zračnu luku Zagreb, zauzima vojni odašiljač na Sljemenu i uhićuje generala JNA Aksentijevića.

Svoje vatreno krštenje Antiteroristička jedinica Lučko prolazi 1. ožujka 1991. u Pakracu.

Ubrzo su uslijedili Krvavi Uskrs na Plitvicama, Glina, Topusko, Petrinja, Dragotinci, ponovo Pakrac-Okučani, Aerodrom Pleso, Dubica, Delnice, Marinci, Dubrovnik, Cavtat, Maslenica, Medački džep, Daruvar, Bučje, Požega (Ivanovac), “Bljesak” i “Oluja”, Petrova Gora i “Oluja Obruč”.


Autor/ Totalno/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI