(FOTO) 30. OBLJETNICA OSNUTKA: Nezamjenjiva uloga ATJ Lučko u Domovinskom ratu

(FOTO) 30. OBLJETNICA OSNUTKA: Nezamjenjiva uloga ATJ Lučko u Domovinskom ratu

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije Antiterorističke jedinice Lučko, polaganjem vijenaca za poginule i umrle pripadnike u ponedjeljak je počast odao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuvši njenu nezamjenjivu ulogu.

Počast su također odali i članovi obitelji poginulih pripadnika ATJ Lučko.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je ATJ Lučko imala nezamjenjivu ulogu u Domovinskom ratu, formirana je na njegovim samom početku, štitila je javni red i mir, ali i javne državne dužnosnike u prvim danima stvaranja neovisne hrvatske države.

Ta je postrojba obavljala najteže i najodgovornije zadaće u svim važnim operacijama tijekom Domovinskog rata i nema gdje njezinih pripadnika nije bilo. Čast mi je i privilegija što im mogu zahvaliti na svemu što su učinili tijekom Domovinskog rata i čine danas. Oni su prva postrojba koja se angažira kada je u pitanju zaštita neovisnosti ili rješavanje ozbiljnih sigurnosnih izazova po mir i sigurnost u Hrvatskoj, istaknuo je Božinović.

Poručio je kako je danas prigoda da ih se prisjetimo i odamo im dužnu počast i zahvalu i obećamo da ih nikada nećemo zaboraviti.

Nakon obilaska novouređene streljane i teretane u bazi ATJ Lučko, Božinović je izjavio novinarima da mu je kao ministru od prvog dana bilo jasno kako u tu postrojbu treba ulagati.

U protekle 3 godine uloženo je više od 97 milijuna kuna, investicije su dovršene iako je situacija s koronakrizom sve malo usporila, no nije nas zaustavila i sve planirano je dovršeno, naglasio je Božinović.

Pomalo je bilo i neprimjereno da je takva postrojba na neke objekte čekala tako dugo, no od prvog smo dana zauzeli stav da je na njima da rade svoj posao, a što se tiče Ministarstva i Ravnateljstva policije , na nama je da im stvorimo sve odgovarajuće uvjete kako bi mogla djelovati na najvišoj profesionalnoj razini i u buduće, dodao je.

Zadovoljstvo mi je vidjeti da su hrvatski specijalci opremljeni od glave do pete potpuno novom opremom, balistikom i oružjem na temelju njihovih vlastitih preporuka i zahtjevima, jer oni najbolje znaju što im je potrebno, jer detalji u opremi i naoružanju može utjecati na učinkovitost ispunjenja zadaća, rekao je ministar.

ATJ Lučko na razini europskih i svjetskih specijalnih policijskih postrojba

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je da legendarna postrojba ATJ Lučko zaslužuje da se stalno u nju ulaže i neki objekti kako što je, primjerice, streljana nisu obnavljani više od 10 godina tako da zahvaljujemo na poboljšanju radnih uvjeta na njezinu 30. obljetnicu osnutka.

ATJ Lučko je sudjelovala u svim važnijim operacijama, ali i manjim u Domovinskom ratu od Pakraca i Plitvica do Oluje, naglasio je Milina.

Zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk  rekao je kako su sada na razini europskih i svjetskih specijalnih policijskih postrojba – od naoružanja, balističke zaštite, voznog parka do objekata kao što su streljana i teretana. Postrojba smo koju je uvijek krasilo domoljublje i vjernost domovini i njezino srce je oduvijek bio čovjek, i uz opremljenost smo na razini najelitnih postrojbi u svijetu, poručio je Bilobrk.

Predsjednik Udruge ATJ Lučko 1990. Darko Lutring rekao je kako je izuzetno ponosan što je duh iz 90-tih i dalje prisutan u sjedištu postrojbe, što se gradi i radi na temeljima koji su tada postavljeni.

Naglasio je da kako je rasla agresija na Hrvatsku tako je rasla i snaga postrojbe, i kada je agresija bila najjača i jedinica je bila najjača. Svi izazovi koji su pred nas bili postavljeni mi smo uspješno odradili, a tako je i danas, zaključio je Lutring. (Hina)

Foto galerija: Božidar Bebek

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI