(FOTO) 200. OBLJETNICA ROĐENJA OCA DOMOVINE! HSP na tribini o dr. Anti Starčeviću upozorio na činjenicu da se velikani hrvatske povijesti u školskim udžbenicima minimalno spominju

(FOTO) 200. OBLJETNICA ROĐENJA OCA DOMOVINE! HSP na tribini o dr. Anti Starčeviću upozorio na činjenicu da se velikani hrvatske povijesti u školskim udžbenicima minimalno spominju

Povodom 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića, Hrvatska stranka prava (HSP) održali su tribinu sjećanja pod nazivom “Dr. Ante Starčević – Utemeljitelj Stranke prava HSP” na kojoj je istaknuta njegova uloga u stvaranju hrvatske povijesti.

U prigodi 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića, u organizaciji Hrvatske stranke prava HSP, održana je tribina “Dr. Ante Starčević – Utemeljitelj Stranke prava“ na kojoj se okupio veliki broj povjesničara i simpatizera.

Predsjednik HSP-a Nikica Augustinović kazao je da iako je Ante Starčević još za života prozvan Ocem Domovine te iako je utemeljitelj moderne hrvatske državotvorne misli i jedan najistaknutijih hrvatskih političara u povijesti, njegova uloga nije dovoljno vrednovana.

Augustinović je upozorio da se u školskim udžbenicima Starčević vrlo skromno spominje, a o njegovom se političkom djelovanju, posebice borbi za ideju da Hrvati sami u svojoj državi odlučuju o svojoj sudbini, još uvijek ne govori na pravi način. Slična je situacija i s drugim
hrvatskim velikanima pa je teško vjerovati da se radi o slučajnosti. Zato će Hrvatska stranka prava nastaviti održavati tribine i okrugle stolove na kojima će podsjećati javnost na njegov značaj ne samo Ante Starčevića već i drugih hrvatskih velikana.

„Želimo da mladi naraštaji više uče o Ocu domovine kao i o časnoj hrvatskoj povijesti. Međutim, ono što nam smeta i ono na što želimo upozoriti jest to da se iz udžbenika povijesti izostavljaju iznimno važne povijesne istine i teme koje se tiču hrvatske nacionalne povijesti? Ispada da su i školski programi u službi zatomljivanja ponosa, spremnosti na žrtvu i u konačnici rodoljublja jednog naroda? Oni koji to potiču svjesni su da je s narodnom koji ne zna svoju povijest, koji se njome ne ponosi, koji uz nju nije identitetski vezan – lako je manipulirati“, naglasio je predsjednik HSP-a Augustinović.

Dr. sc. Mato Artuković, znanstveni savjetnik s Instituta za povijest posebno je istaknuo Starčevićev odnos prema Židovima i nedvosmislenoj osudi antisemitizma koja je bila protkana kroz njegovo cijelo političko djelovanje.

„Iako su pojedini autori pokušavali Starčevića prikazati kao čovjeka, analiza izvora jasno pokazuje da je Starčević bio protiv antisemitizma kao pojave, bilo da je izazvana vjerskom ili rasnom netrpeljivošću, bilo da je imala socijalne uzroke. Antisemitizam u Njemačkoj i Ugarskoj osuđivao je kao želju iz niskih pobuda za pljačkanjem židovske imovine. U Hrvatskoj rijetke pojave antisemitizma (u antimađarskom pokretu 1883.) smatrao je proizvodom mađarskih emisara odnosno mađarske politike vezane za zaduženost države“, kazao je dr. sc. Artuković.

Na tribini, koju je moderirala Nada Prkačin, okupilo se oko tristo gostiju, a govorili su još Branimir Petener, Marijan Križić i Zdravko Mikulić. Od mnogih uzvanika moglo se vidjeti legendarnog generala Željka Glasnović, generala Šiljega, predsjednica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara Zorica Gregurić, predstavnici Udruge Hrvatsko bilo i mnogi drugi uvaženi gosti.

Starčević, Ante, hrvatski političar (Žitnik kraj Gospića, 23. V. 1823 – Zagreb, 28. II. 1896). Studirao je filozofiju na Kraljevskoj akademiji u Zagrebu 1843–45., potom teologiju u Senju, a doktorirao je filozofiju u Pešti 1846. Ne uspjevši dobiti mjesto profesora na zagrebačkoj Akademiji, zaposlio se u odvjetničkoj kancelariji u Zagrebu, gdje je radio do 1861.

Podsjetimo, Hrvatska pošta je danas, 23.svibnja, pustila u optjecaj novu prigodnu poštansku marku s likom dr. Ante Starčevića povodom 200. obljetnice njegova rođenja, u nakladi od 30 tisuća primjeraka.

Foto galerija: Božidar Bebek/ Totalno.hr

 

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI