Novac iz EU-ovih fondova za novu radio opremu službi zaštite i spašavanja

Novac iz EU-ovih fondova za novu radio opremu službi zaštite i spašavanja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u ponedjeljak su potpisali ugovor o nabavi nove radio komunikacijske opreme za službe zaštite i spašavanja u vrijednosti 37 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz EU-ovih fondova, a ostatak iz državnog proračuna.

Nositelj projekta je MUP, a krajnji korisnici su Civilna zaštita, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatska vatrogasna zajednica i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Božinović je nakon potpisivanja ugovora podsjetio na prošlogodišnje velike poplave, požare i odrone, rekavši da je nakon raščlambe zaključeno da je radio komunikacijska oprema zastarjela, a u nekim slučajevima i nekompatibilna.

Odobrena sredstva od oko 37 milijuna kuna potrošiti će se za 2700 ručnih prijenosnih radio uređaja, od čega 300 uređaja veće snage, te na drugu vrijednu radio komunikacijsku opremu. Riječ je o dosad najvećoj nabavi za sustav zaštite i spašavanja u Hrvatskoj, kojom će se postići interoperabilnost svih snaga i podići učinkovitost sustava, istaknuo je ministar Božinović.

Projekt su pozdravili Ćorić i Đuroković naglasivši nužnost nabave nove opreme za zaštitu i spašavanje, kao bi se ojačali kapaciteti hrvatskih službi za zaštitu od požara i poplava.

Svoje uvjerenje da će cijeli sustav zaštite i spašavanja nabavom ove opreme biti još spremniji na sve izazove koji se mogu očekivati izrazio je i ministar Čorić. „Vjerujem kako ćemo nabavkom opreme svim našim nositeljima sigurnosti omogućiti još bolju komunikaciju jer, kao što znate, pripremljenost i učinkovita reakcija su najvažnije pretpostavke u suočavanju s kriznim situacijama“, rekao je ministar Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković izrazivši zadovoljstvo što su i Hrvatske vode bile dio tima za realizaciju ovog projekta, kojim se jačaju kapaciteti za obranu od katastrofa, naglasio je kako je siguran i pouzdan komunikacijski sustav od iznimne važnosti i tijekom provedbe mjera obrane od poplava jer omogućuje bolju koordinaciju svih aktivnosti i operativno vođenje aktivnih mjera obrane od poplava od strane većeg broja različitih sudionika.

Autor/Hina/MUP/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI