Potpisan Sporazum o financiranju izrade Izmjena i dopuna prostornog plana javne ustanove NP „Plitvička jezera“

Potpisan Sporazum o financiranju izrade Izmjena i dopuna prostornog plana javne ustanove NP „Plitvička jezera“

Sporazum o financiranju izrade Izmjena i dopuna prostornog plana područja posebnih obilježja Javne ustanove Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj Irena Matković i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

Financijska sredstva osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje je i iniciralo ove izmjene – rekao je ministar Ćorić. Uz ovaj korak, dodao je, Ministarstvo poduzima i niz drugih aktivnosti koje imaju za cilj unaprjeđenje stanja u NP Plitvička jezera. S jedne strane pokrenuta je izrada novog Plana upravljanja nacionalnim parkom koji će, između ostalog, doprinijeti boljoj organizaciji posjećivanja, radi se na sanaciji gubitaka u sastavu javne odvodnje, a do lipnja ove godine bit će nabavljen i postavljen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda – zaključio je Ćorić.

Nositelj projekta izrade Izmjena i dopuna prostornog plana je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a sve aktivnosti koordinirat će Hrvatski zavod za prostorni razvoj. Ciljanim izmjenama želimo poboljšati postojeći plan i sačuvati naš nacionalni biser, kazao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, naglasivši kako se to prvenstveno odnosi na stvaranje podloge za kvalitetniju vodovodnu i kanalizacijsku mreže, kao i na sprječavanje bujanja gradnje u najosjetljivijim područjima Nacionalnog parka.

Zadovoljan potpisanim sporazumom je i ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomisav Kovačević koji je naglasio kako je ovo dodatni korak ka održivom razvoju i očuvanju vrijednosti nacionalnog parka što, kako je rekao, ovaj park i zaslužuje.

Potpisivanjem Sporauzma osigurene su sve pretpostavke za donošenje odluke Vlade Republike Hrvatske o pokretanju Izmjena i dopuna postojećeg plana., stoji u priopćenju ministarstva.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI