BiH: Financijska policija počela istraživati prijave o zloporabama u Aluminiju

BiH: Financijska policija počela istraživati prijave o zloporabama u Aluminiju

Službenici Financijske policije Federacije Bosne i Hercegovine započeli su u srijedu provjeru navoda o zloporabama u mostarskom Aluminiju, koji je u srpnju prestao s radom zbog dugovanja koja su premašila 200 milijuna eura.

Bivši direktor Mijo Brajković uspio je inkasirati preko 700.000 KM kroz nagrade, otpremnine, ugovore o konsultantskim uslugama.

Po nalogu županijskog, Hercegovačko-neretvanskog tužiteljstva (HNŽ) provjeravat će se prijave koje su uputili predstavnici radnika, sindikata, kao i ranijih predmeta na kojima je radila Financijska policija.

“Pojedini predmeti su u ovom tužiteljstvu formirani na temelju prijava uposlenih radnika, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju izvještaja Financijske policije FBiH i Udruge malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar”, navelo je Tužiteljstvo HNŽ-a.

Županijsko tužiteljstvo zatražilo je provjere poslovanja posljednjih šest uprava u posrnulom mostarskom gigantu Aluminiju, s posebnim naglaskom na provjeru velikih ugovora koji su potpisivani za prodaju metala, kupovinu električne energije i sirovina.

“Naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta, te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje”, navodi se u dopisu Hercegovačko-neretvanskog županijskog Tužiteljstva.

Županijsko, hercegovačko-neretvansko tužiteljstvo je navelo kako je u nedavno otvorenoj istrazi saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih. Upućeni su pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u tužiteljstvu od Ive Bradvice, Željka Kordića, Nikice Ljubića, Ružice Udovičić, Marija Gadžića do aktualnog Dražena Pandže, kao i Nadzornih odbora.

U međuvremenu Tužiteljstvu HNŽ-a je dostavljena jedna nova kaznena prijava pristigla od Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar.

Mostarski Aluminij prestao je s radom početkom srpnja nakon što je isključen s naponske mreže jer su gubici dosegnuli 200 milijuna eura, a uprava više nije bila u stanju platiti nabavku novih količina električne energije i sirovina.

Sunovrat mostarske kompanije povezan je s visokom, nekonkurentnom cijenom električne energije i lošim poslovnim ugovorima.

Većinski vlasnik mostarskog Aluminija je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 %, toliko imaju i mali dioničari radnici, dok je vlada RH suvlasnik 12 posto dionica. (Hina)

Foto/Slobodna Bosna

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI