Filipović (HDZ): U zagrebačkom proračunu troši se više nego što se uprihodi

Filipović (HDZ): U zagrebačkom proračunu troši se više nego što se uprihodi

Zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Davor Filipović u ponedjeljak je kao glavni razlog minusa u proračunu Grada Zagreba naveo to što se troši više nego što se uprihodi, ističući da HDZ ne utječe na to što se troši, već gradonačelnik Milan Bandić.

Filipović je novinarima izjavio da je gradski dug na dan 30. lipnja 2019. iznosio 848 milijuna kuna, a robni krediti su 615 milijuna kuna, pozivajući na refinanciranju tih kredita zbog velikih kamatnih stopa.

“HDZ je suodgovoran prvenstveno za novac koji je došao u Zagreb iz EU fondova, isključivo je odgovoran na povećane porezne prihode jer je na to utjecala odgovorna politika premijera Plenkovića i ozbiljno vođenje javnih financija”, odgovorio je na pitanje je li HDZ suodgovoran ako zbog proračunskog manjka budu ispaštali Zagrepčani.

Na aspekt trošenja gradskog novca, dodao je Filipović, HDZ ne može previše utjecati jer su to pitanja za gradonačelnika Bandića.

Vidjet ćemo hoće li HDZ ostati u poziciji i nakon GUP -a

Najavio je kako će u HDZ-u i dalje inzistirati da se počne racionalnije raspolagati gradskim novcem, istaknuvši da je HDZ u Zagrebu još uvijek u poziciji, a tek će se vidjeti hoće li tako ostati nakon GUP-a o kojemu će HDZ jedinstven konačni stav donijeti nakon još jedne rasprave.

Na pitanje očekuje li da će Bandić uvažiti HDZ-ove prijedloge i hoće li mu stranka time uvjetovati potporu, odgovorio je kako HDZ ne može utjecati hoće li Bandić nešto napraviti ili ne. “Mi možemo utjecati da sa skupštinske govornice sugeriramo primjerice ZET-u da se prijavi na određeni natječaj kako bi dobio bespovratna sredstva za autobuse. Prema tome, to je doprinos koji mi možemo dati i koji mu dajemo”, poručio je Filipović.

O suradnji s Badićem u HDZ-u postoje različita mišljenja

Na pitanje kako tumači sve veće nezadovoljstvo HDZ-a suradnjom s Bandićem te treba li stranka tu suradnju prekinuti, Filipović je odgovorio kako o tome postoje različita mišljenja i da će se o tome raspravljati. On radije, dodaje, voli istaknuti pozitivne primjere i dobre gradske projekte.

“Treba istaknuti pozitivne primjere, a ne slušati šampione prozivanja koji dolaze iz oporbe i koji govore da u gradu Zagrebu ništa ne valja. To jednostavno nije tako, svi ti šampioni prozivanja koji prvenstveno dolaze iz SDP-a su imali dugo vremena savezništvo s gradonačelnikom grada Zagreba, tada im je bilo sve divno i krasno, a sada ništa ne valja”, zaključio je. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI