Hrvatski generali najoštrije osuđuju fašističke izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija

Hrvatski generali najoštrije osuđuju fašističke izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija

Hrvatski generalski zbor u srijedu se oglasio u povodu sramotne i neprihvatljive izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o “talijanskoj Istri” i “talijanskoj Dalmaciji”.

Tajani je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u talijanskoj Basovizzi relativizirao posljedice fašističke vladavine i poručio “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.

Priopćenje Hrvatskog generalskog zbora prenosimo u cijelosti:

“Hrvatski generalski zbor najoštrije osuđuje izjavu predsjednika Europskog parlamenta gospodina Antonija Tajanija kojom se izražavaju pretenzije prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Hrvatske.

Nedopustivo je takvo ponašanje prema domoljubnim osjećanjima hrvatskih građana koje vodi narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Talijanskom Republikom.

Sukladno navedenom smatramo da je potrebna jasna isprika gospodina Tajanija Republici Hrvatskoj i njenim građanima.

Očekujemo od Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske da odmah uputi najoštriju diplomatsku notu protesta Europskom parlamentu i Talijanskoj Republici zbog ove fašističke izjave.”

Podsjetimo da je Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak reagirala na govor predsjednika Europskog parlamenta kod Basovizze pored Trsta porukom da temelji Europske unije ne počivaju na vrijednostima revizionizma i iredentizma, a u utorak se, prema priopćenju iz njezina Ureda, pismom službeno obratila šefu talijanske države.

Autor/Totalno.hr/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI