Farmaceutske tvrtke GSK i Sanofi udružili snage za razvoj cjepiva protiv koronavirusa

Farmaceutske tvrtke GSK i Sanofi udružili snage za razvoj cjepiva protiv koronavirusa

Vodeće svjetske farmaceutske tvrtke GSK i Sanofi potpisale su pismo namjere o suradnji na razvoju cjepiva protiv koronavirusa, koje bi se, pokaže li se djelotvornim, moglo primjenjivati u drugoj polovini 2021.

Obje tvrtke sudjeluju u razvoju cjepiva sa svojim inovativnim tehnologijama te očekuju da će ono ući u fazu kliničkih ispitivanja u drugoj polovini 2020. Ako ispitivanja završe pozitivnim rezultatom, cjepivo će biti dostupno u drugoj polovini 2021., priopćila je u srijedu farmaceutska kompanija Sanofi.

Sanofi će pridonijeti svojim antigenom S-protein COVID-19 koji se temelji na tehnologiji rekombinantne DNK, a GSK adjuvantiranom tehnologijom.

Kombinacija antigena na bazi proteina zajedno s adjuvantom koristi se u mnogim cjepivima koja su danas dostupna. Adjuvant se dodaje nekim cjepivima kako bi se pojačao imunološki odgovor, a pokazalo se i da stvara jači i dugotrajniji imunitet protiv infekcija, više od samog cjepiva. Također, može poboljšati vjerojatnost isporuke učinkovitog cjepiva kojeg se može više proizvesti.

“Kombinirajući znanja i tehnologije, vjerujemo, kao dva najveća svjetska proizvođača cjepiva, da možemo ubrzati razvoj cjepiva te na taj način zaštiti što veći broj ljudi od covida-19“., istaknula je izvršna direktorica kompanije GSK Emma Walmsley.

Izvršni direktor Sanofija Paul Hudson ustvrdio je kako nijedna kompanija ne može samostalno odgovoriti na trenutačne izazove svjetske zdravstvene krize. Zato Sanofi nastavlja dopunjavati svoju stručnost i resurse u suradnji s GSK-om radi stvaranja i opskrbe dovoljne količina cjepiva koje će pomoći u zaustavljanju koronavirusa.

Razvoj cjepiva na bazi rekombinantnog covida-19 podržan je kroz financiranje i suradnju s Biomedicinskim tijelom za napredna istraživanja i razvoj (BARDA) u SAD-u. Tvrtke namjeravaju razgovarati o financijskim potporama s drugim vladama i globalnim institucijama, pri čemu im je prioritetan globalni pristup.

“I GSK i Sanofi obvezuju se učiniti svako cjepivo, razvijeno kroz ovu suradnju, dostupnim javnosti, koristeći mehanizme koji nude pravedan pristup ljudima u svim zemljama na svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Također, u GSK-u smo se obvezali da ćemo svu dobit koju ostvarimo od cjepiva iz ove suradnje tijekom pandemije usmjeriti u daljnja istraživanja vezana uz koronavirus i dugoročniji odgovor na pandemiju“, istaknuo je voditelj poslovanja s javnošću u hrvatskome GlaxoSmithKline d.o.o. Slaven Šuker.

Kako bi se što prije osigurao početak rada, tvrtke su sklopile ugovor o prijenosu materijala, a finaliziranje konačnih uvjeta suradnje očekuje se u idućih nekoliko tjedana. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI