Šumarski fakultet postao vlasnik nekretnine i zemljišta u uvali Sveta Mara na Rabu

Šumarski fakultet postao vlasnik nekretnine i zemljišta u uvali Sveta Mara na Rabu

Ministar državne imovine Goran Marić i dekan Šumarskog fakulteta Tibor Pentek potpisali su u četvrtak ugovor o kupoprodaji objekta i pripadajućeg zemljišta u uvali Sveta Mara na otoku Rabu za potrebe praktične i terenske nastave, vrijedan 1,6 milijuna kuna.

Dekan Šumarskog fakulteta Tibor Pentek istaknuo je da se radi o nekretnini površine 1392 četvornih metara te da fakultet to zemljište koristi za održavanje praktične terenske nastave od 1975.

“Rješavanje pitanja vlasništva rezultirat će daljnjim ulaganjima Fakulteta u navedenu nekretninu, koja se nalazi u najvećem kompleksu šuma hrasta crnike na kršu na području Sredozemlja, a u cilju poboljšanja kvalitete boravka za studente i profesore te unapređenja nastavnog i znanstveno-istraživačkog i stručnog rada”, kazao je Pentek na potpisivanju ugovora na Šumarskom fakultetu.

Podsjetivši da je prva terenska nastava studenata fakulteta na otoku Rabu, pod vodstvom prvog redovno izabranog dekana Andrije Petračića održana 1923., istaknuo je da ta 96-godišnja tradicija predstavlja jedinstvenu mogućnost za studente da primijene teorijska znanja u prakse te bolje upoznaju različite krajeve Hrvatske.

Stoga je zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću i Ministarstvu državne imovine što su su prepoznali važnost nekretnine za budući nastavni i znanstveni rad te im omogućili vlasništvo nad njom.

“Ovaj je ugovor više od ugovora, jer je u ulozi stvarnog života – rasta u znanju i osposobljavanja za život. Jer ova je imovina namijenjena onima koje mi stariji zovemo budućnost”, kazao je ministar državne Goran Marić.

Dodao je da će se u tom “novom inkubatoru praktične i terenske nastave stvarati znanstveno-istraživački radovi za nove dragocjene spoznaje i tehnološke iskorake hrvatske šumarske i drvne industrije”.

Istaknuo je da danas mnoge sastavnice Sveučilišta uopće ne provode praktični dio nastave, “što dovodi do priličnog problema nakon završetka studija u primjeni tog znanja u praksi”. Stoga bi, ustvrdio je, bilo pogubno ne udovoljiti ovoj inicijativi.

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu Mladen Janjanin izrazio je zadovoljstvo što se jednoj sveučilišnoj sastavnici omogućilo da postane vlasnik nečega u svrhu znanstvenog i istraživanja, odnosno boljitka te je izrazio nadu da će ovakav primjer biti ubuduće primjer i za neke druge sveučilišne sastavnice. (Hina)


Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI