ULAZAK U EUROZONU – Zdravko Marić: Do kraja tjedna šaljemo pismo namjere o ulasku u ERM II

ULAZAK U EUROZONU – Zdravko Marić: Do kraja tjedna šaljemo pismo namjere o ulasku u ERM II

Vlada će u četvrtak dati ovlaštenje ministru financija da s guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Borisom Vujčićem potpiše i pošalje pismo namjere o ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam dva (ERM II), a do kraja tjedna očekuje se slanje tog pisma, izjavio je u srijedu ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Nacionalnoga vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj,

“U pismu izražavamo našu namjeru ulaska u tečajni mehanizam, ali u isto vrijeme stavljamo na papir kao obvezu ono što ćemo provesti u idućih godinu dana”, kazao je Marić novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća, kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković.

Riječ je o 19 mjera u šest različitih područja, rekao je Marić te izdvojio najvažnije segmente – jačanje kapaciteta i kvalitete rada Državnog zavoda za statistiku (DZS), sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, unapređenje poslovne klime, odnosno pospješivanje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj kroz daljnje smanjenje parafiskalnih nameta te područje državne imovine.

“Do kraja tjedna očekujemo slanje tog pisma, a početkom idućeg tjedna na redovnom sastanku euro grupe, u ponedjeljak, to bi trebala biti jedna od točaka”, kazao je Marić.

Nakon toga, u vremenskom horizontu od otprilike 12 mjeseci očekuje se da se mjere koje su definirane u pismu isporuče. Marić je istaknuo i da je ulazak u ERM II korak prema samom uvođenju eura, a Hrvatska će u tom tečajnom mehanizmu biti otprilike dvije godine, tijekom kojih će se testirati njezino ispunjavanje maastrichtskih kriterija.

ERM II je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba provesti najmanje dvije godine. O ulasku neke zemlje u ERM II odlučuju članice eurozone i Europska središnja banka.

Odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća Vlada je donijela 0. svibnja 2018. godine, uz Strategiju za uvođenje eura kao službene valute. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI