“Eurotribina – učinkovito upravljati migracijama” Božinović: “Niti jedna država ne može ovo pitanje riješiti samostalno. Potrebno je tražiti rješenje koje će biti prihvatljivo za sve”

“Eurotribina – učinkovito upravljati migracijama” Božinović: “Niti jedna država ne može ovo pitanje riješiti samostalno. Potrebno je tražiti rješenje koje će biti prihvatljivo za sve”

Nijedna država članica EU-a ne može sama učinkovito upravljati migracijama, a Unija treba uspostaviti tješnju suradnju sa zemljama Bliskog istoka, rečeno je u srijedu u Zagrebu na drugoj Eurotribini, projektu Hrvatskog radija koji se bavi aktualnim temama i politikama EU-a.

“Razlike u pristupu migracijama postoje, to se posebno vidi na primjeru globalnog kompakta o migracijama, ali to je put kojim će se međunarodna zajednica morati kretati”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na drugoj Eurotribini o migracijama i nacionalnoj sigurnosti u Kući Europe.

“Niti jedna država ne može ovo pitanje riješiti samostalno. Potrebno je tražiti rješenje koje će biti prihvatljivo za sve”, dodao je Božinović.

Profesor Siniša Tatalović s Fakulteta političkih znanosti kao ključ rješenja vidi aktivnije djelovanje prema uzrocima koji dovode do migracija i tješnju suradnju s Bliskim istokom.

“Prvo je preveniranje sukoba na tom prostoru, a drugo stvaranje uvjeta za održivi razvoj tih zemalja iz kojih dolazi najveći broj migranata”, smatra Tatalović.

Tatalović dodaje da će “ljudi i dalje dolaziti, Europi će trebati novog stanovništva, ali se zato među članicama EU-a i trećih zemalja treba uspostaviti stalni dijalog”. “Ne treba u Europi stvarati strah od različitosti jer mi živimo u različitosti. Treba osvijestiti da u tim različitostima ima mjesta i za nove ljude koji će doći”, zaključuje Tatalović.

Senada Šelo Šabić iz Instituta za međunarodne odnose poručila je da “parcijalna rješenja i sebično upravljanje procesima migracija dugoročno neće donijeti ništa dobro” i dodala da se moramo suočiti s promjenama i prihvatiti ih.

Drugom Eurotribinom pod nazivom Izazovi EU politike: migracije i nacionalna sigurnost, nastavljen je serijal rasprava o europskim politikama, projekt Hrvatskog radija uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu.

Profesor Tatalović je podsjetio da se u Turskoj nalazi četiri milijuna izbjeglica, od kojih je većina iz Sirije i da oni “u svakom trenutku mogu krenuti prema Europi”.

Da je potrebno više raditi na odnosima između EU-a i Turske, složio se i ministar Božinović.

“Ne smijemo zaboraviti da Pakistanci i Afganistanci dolaze u Europu preko Turske. EU s Turskom mora puno jače i bolje surađivati. Od dogovorenih šest milijardi eura pomoći Turskoj je dosad isplaćeno samo 1,7 milijardi eura” poručio je Božinović.

Svi govornici su pozdravili nedavni povijesni summit između čelnika EU-a i Arapske lige, održan u Sharm el-Sheikhu jer smatraju da bez dijaloga nema ni veće suradnje. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI