U petak na Europskom trgu obilježen “SVJETSKI DAN ALZHEIMEROVE BOLESTI”

U petak na Europskom trgu obilježen “SVJETSKI DAN ALZHEIMEROVE BOLESTI”

Demencija se tiće svih nas, moto je pod kojim je obilježen ovogodišnji svjetki dan Alzheimerove bolesti.

-Ove godine tim povodom radimo jedno mini testiranje, kaže doktor Neven Mimica, predsjednik hrvatske udruge oboljelh od alzheimerove bolesti.

“To je jedan test koji može ukazati na probleme koji se počinju javljati u vezi ove bolesti. Testira se kratkoročno pamćenje i prostornu orijentaciju. S takvim kratkim testom možemo vidjeti da li ta osoba ima tendencije da oboli od demencije. No, treba svakako napraviti razliku između normalnog zaboravljanja koje ide sa starsnom dobi, jer kad se dođe u neke pozne godine nesšto se slabije pamti, ali ne onesposobljava ljude u svakodnevnom funkcioniranju. Naše isksutvo to kompenzira na neki način ,ali oboljeli od ove bolesti imaju posebnih problema koji im onemogućavaju normalan život”, rekao je.

Valja naglasiti da je bolest neizlječiva ali postoje lijekovi koji stabiliziraju bolest, mogu je zaustavitti ili usporiti i zato je cilj d ovu bolest koja j dugotrajna i traje u prosjeku deset godina, da se dijagnosticira što ranije. Na taj način uz farmakološke i nefarmakološke meode može se omogućiti ljudima koji obole što kvaliteniji život. Alzheimerova bolest je bolest današnjice ali s njom se može dobro dugo vremena živjeti.

-Grad Zagreb i njegov ured za zdravstvo već dugi niz godina daje ptporu Hrvatskoj udruzi za alzheimerovu bolest koja je osnovana 1999.godine rekla nam je doktorica Ivana Portolan Pajić, koordinatorica radne skupine gradskog ureda za demenciju i prijateljsku zajednicu.

“Aktivnosti smo posebno intenzivirali od 2013.godine kad smo započeli s projektom Deset ranih znakova alzheimera. Iza nas su do sada brojni projekti a od lani je Zagreb grad demeciji prijateljska zajednica. Posebno radimo i na destigmatizaciji ove bolesti, pružanju psiho-socijalne potpore ali isto tako nastojim djelovati na državne institucije kako bi se lijekovi za ovu bolest našli na A listi jer za sada su na B listi što znači da pacijenti i njihove obitelji moraju sami kupovati lijekove. U Hrvatskoj je 90 tisuća oboljelih od demencije a u Zagrebu je oko 17 tisuća oboljelih, ali treba tu dodati i njihove njegovatelje odnosno članove obitelji koji svi trebaju našu potporu. I ovogodišnje obilježavanje dana ove bolesti održavamo pod geslom „Svakoga sata jedna osoba oboljeva od demencije“. To moramo uvijek imati na umu jer jedna od tih osoba možemo biti i mi sami ili netko nama blizak”, rekla je Portolan-Pajić.

Marija Lacko volontira u udruzi za alzheimerovu bolest a počela je nakon što je njen suprug bolovao i preminuo od ove bolesti, pa najbolje zna kako je to živjeti s oboljelim.

Marija Lacko kaže kako imaju savjetovalište za članove obitelji oboljelih jer oboljeli imaju pomoć liječnika ali članovi obitelji koji se brinu o oboljelima trebaju stručnu pomoć jer ne znaju kako da postupaju. S takvim se bolesnicima treba znati postupati i upravo je to svrha našeg savjetovališta. Ujedno vršimo pritisak da se lijekovi stave na A listu, jer možte misliti kako je umirovljeniku koji mora po 1.500 kuna mjesečno izdvajati za lijekove koji su mu neoophodni. Sramota je da u Zagrebu imamo 150 kreveta za takve bolesnike u domovima a registrirano je 17 tisuća oboljelih.


Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI