Američki državni tajnik Pompeo će se na europskoj turneji pokušati suprotstaviti kineskom i ruskom utjecaju

Američki državni tajnik Pompeo će se na europskoj turneji pokušati suprotstaviti kineskom i ruskom utjecaju

Američki državni tajnik Mike Pompeo u ponedjeljak počinje petodnevnu europsku turneju na kojoj bi se, kako najavljuju američki dužnosnici, trebao pokušati suprotstaviti ruskom i kineskom utjecaju na tom području.

Turneju Pompeo počinje u Mađarskoj, a nastavit će ju u Slovačkoj, Poljskoj – gdje će sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o Bliskom istoku, te u Belgiji i na Islandu.

Dužnosnici State Departmenta rekli su u petak da Washington pokušava ojačati “američki diplomatski, trgovinski, vojni i kulturni angažman” u središnjoj Europi.

“Naše je stajalište da je on zakasnio i da je sada potreban, da je nedostajalo čvrstog američkog angažmana kroz posljednje desetljeće u središnjoj Europi te se stvorio vakuum koji su Rusija i Kina spremno popunile”, rekli su dužnosnici novinarima.

“Naša je poruka da se moramo pojaviti ili ćemo izgubiti”, dodali su.

Pompeo se očekuje u Budimpešti u ponedjeljak, uslijed pogoršanja odnosa s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji s druge strane poboljšava odnose s Rusijom i Kinom.

Trebao bi razgovarati o obrambenoj suradnji, energetskoj diversifikaciji, utjecaju Rusije i održavanju čvrste odanosti NATO savezu.

Dok je ruski predsjednik Vladimir Putin bio prošle godine u Mađarskoj dvaput, američki predsjednik je zadnji puta bio 2006.

Pompeo bi također Mađarskoj trebao izraziti zabrinutost zbog sve veće prisutnosti kineske kompanije Huawei Technologies u srednjoj Europi.

Huawei Technologies planira u Mađarskoj uspostaviti europski logistički centar kako bi se ove godine povećali proizvodni kapaciteti u srednjoj Europi.

SAD nastoji uvjeriti ostale vlade da izbjegavaju Huawei koji se nalazi pod prismotrom europskih obavještajnih agencija zbog navodnih veza s kineskom vladom i mogućnošću da bi se njihova oprema mogla koristiti za špijunažu.

Pompeo će, kako se očekuje, zatražiti od čelnika u regiji da obrate pažnju na upozorenja zemalja azijsko-pacifičkog kruga koje su se zbog pretijesne suradnje s Kinom našle u teškom položaju.

Sjedinjene Države zabrinute su zbog utjecaja Huaweia u malim državama srednje i istočne Europe jer u njima ima dosta korupcije te je vrlo lako prodrijeti u državne sustave.

Pompeo će nakon Mađarske posjetiti i Slovačku, gdje će također razgovarati o jačanju obrambene suradnje i sigurnosti.

Nijedan američki državni tajnik nije bio u Bratislavi već dvadeset godina. (Hina)

Foto/U.S. Embassy

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI