Merkel hvali Hrvatsku zbog zaštite europskih granica i podupire ulazak u šengensku zonu

Merkel hvali Hrvatsku zbog zaštite europskih granica i podupire ulazak u šengensku zonu

Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je u utorak Hrvatsku zbog zaštite vanjskih granica EU-a i poduprla ulazak zemlje u šengensku zonu.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, ove je godine bilo 3200 ilegalnih prelazaka granice, 26 posto više nego lani.

Djelovanje hrvatske policije na vanjskim granicama EU-a dokaz je da je Hrvatska napredovala. Hrvatska obavlja izvrstan posao na zaštiti vanjskih granica, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Berlinu.

Dodala je da Berlin sa Zagrebom izvanredno surađuje i u sklopu Dublinskog sporazuma o transferu izbjeglica te je poduprla nastojanje Hrvatske da postane članica europskog prostora slobodnog kretanja ljudi i roba. Zagreb taj cilj želi ostvariti do početka 2020., kada preuzima predsjedanje EU-om.

Pozitivno smo nastrojeni prema želji Hrvatske da postane dijelom šengenskog prostora, rekla je Merkel.

Merkel i Plenković su raspravljali i o odnosima u susjedstvu Hrvatske te o stanju u BiH uoči izbora u listopadu. Dvoje dužnosnika se suglasilo da Hrvatska igra »konstruktivnu i važnu« ulogu u rješavanju problema u tom dijelu Europe. Plenković je spomenuo i da se govorilo o podršci Hrvatske BiH na putu u EU te o potrebi ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj susjednoj zemlji. Govoreći o odnosima između Srbije i Kosova, Merkel i Plenković su oprezni kada je u pitanju moguća promjena granice između tih dviju država.

Što se tiče promjene granica mislim da je to osjetljivo pitanje. Postojeće granice su važna premisa i moramo biti oprezni da se to ne reflektira na drugim mjestima, recimo u pitanju granice s Crnom Gorom, rekla je kancelarka.

Hrvatski premijer kaže kako povijest uči da je pitanje granica u jugoistočnoj Europi “vrlo osjetljivo pitanje”. Hrvatska je protiv mogućih promjena granica jer mislim da bi to moglo imati negativnih refleksija drugdje na tom prostoru, istaknuo je Plenković.

Tema razgovora u Berlinu bilo je i gospodarstvo, pri čemu je kancelarka pohvalila trenutnu suradnju, ali je i potaknula Hrvatsku na daljnje reforme. Važnu ulogu u jačanju gospodarskih, političkih i kulturnih odnosa trabo bi odigrati akcijski plan koji bi na razini ministara vanjskih poslova trebao biti potpisan u sljedećih nekoliko mjeseci.

Akcijski plan je pripremnoj fazi i sada radimo na detaljima, rekla je Merkel.

Želimo iskoristiti dobre političke odnose između naših dviju zemalja kako bi im na političkom, gospodarskom i kulturnom planu dali novu strukturu, dodao je Plenković.

Prije susreta s kancelarkom Merkel, Plenković je razgovarao s predstavnicima Njemačke trgovinske i gospodarske komore. Hrvatski premijer nastavlja dvodnevni radni posjet Njemačkoj razgovorima u medijskoj kući Axel Springer koja izdaje najtiražniji njemački dnevni list Bild nakon čega će, u demokršćanima bliskoj, zakladi Konrad Adenauer održati predavanje na temu “Hrvatska i budućnost EU-a”.

Posjet završava u utorak navečer razgovorom s ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom.(Hina)

Foto/Vlada RH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI