Europski parlament odobrio osnivanje posebnog odbora za glifosat

Europski parlament odobrio osnivanje posebnog odbora za glifosat

Na inicijativu Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a tijekom ovotjedne plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu odobren je zahtjev za osnivanjem posebnog odbora za analizu i procjenu postupka autorizacije pesticida u Europskoj uniji koji će se baviti nedavnim procesom odlučivanja o produljenju dozvole za herbicid glifosat na još pet godina, priopćio je ured europarlamentarca Davora Škrleca u petak.

Odluku o osnivanju posebnog odbora zastupnici će usvojiti na sljedećoj plenarnoj sjednici u veljači. Odbor će biti sastavljen od 30 članova i sastajat će se devet mjeseci, a konstituirajući sastanak očekuje se u ožujku 2018. godine.

Zastupnik Zelenih/ESS-a Davor Škrlec smatra kako je ovo dobar početak da se svi postupci donošenja odluka o pesticidima u EU učine transparentnima i manje podložnima utjecaju agrokemijske industrije.

“Zahvaljujući napornom radu aktivista i nevladinih organizacija u protekle dvije godine, pitanje glifosata i drugih štetnih pesticida dovedeno je u središte političke rasprave. Zastupnici Zelenih/ESS-a će svojim radom u posebnom odboru istražiti i analizirati nedostatke u procesu koji je doveo do produljenja dozvole za glifosat u Europskoj uniji. Posebno ćemo se osvrnuti na istragu lošeg postupanja Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europske agencije za kemikalije (ECHA) u procesu donošenja mišljenja o nekancerogenosti glifosata i sigurnosti njegova korištenja, kako bi u budućnosti osigurali transparentne i temeljite procjene temeljene na javno dostupnim znanstvenim studijama. Željeli bismo da europske agencije budu besprijekorne u svojim procjenama potencijalno opasnih tvari. Zaštita javnog zdravlja i okoliša mora imati prednost nad bilo kakvim drugim interesima i zahtijeva potpunu neovisnost znanstvenog rada“, rekao je zastupnik Davor Škrlec, koji je ujedno i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, navodi se u priopćenju.

Europski parlament je u neobvezujućoj rezoluciji u listopadu zatražio postupno ukidanje tog glifosata do prosinca 2022., počevši od potpune zabrane uporabe u kućanstvima.

Zemlje članice Europske unije prihvatile su, međutim, u studenom prošle godine prijedlog Europske komisije i kvalificiranom većinom produljile na još pet godina dozvolu za uporabu glifosata, kontroverznog herbicida za koji se sumnja da je kancerogen.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odnosno njezina Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARC), objavila je u ožujku 2015. da je herbicid glifosat “vjerojatno kancerogen”. Nakon toga je Europska agencija za sigurnost hrane donijela suprotan zaključak, tvrdeći da nema dokaza kojim se mogu povezati glifosat i rak kod ljudi.

Glifosat je kemijski spoj kojem su glavne komponente nekoliko herbicida širokog spektra, a u uporabi je više od 40 godina.

Zahtjev za osnivanje posebnog odbora za glifosate odobrila je Konferencija predsjednika Europskog parlamenta, koja se sastoji od predsjednika Parlamenta i predsjednika klubova zastupnika, uključujući i predstavnika kluba nezavisnih zastupnika koji sudjeluje u radu, ali bez prava glasa.

Autor/H/B.B./Foto/EPA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI