Europski Dani sigurnosti u prometu pod geslom “Ostani živ i spasi živote”

Europski Dani sigurnosti u prometu pod geslom “Ostani živ i spasi živote”

Pod geslom “Ostani živ i spasi živote” idućih tjedan dana održavat će se Dani sigurnosti u prometu, a s ciljem smanjenja broja smrtno stradalih osoba u prometu, raznim preventivno-represivnim aktivnostima projekt će se provoditi diljem Europe.

Iz MUP-a su u četvrtak objavili da se Dani sigurnosti u prometu od 16. do 22. rujna održavaju u organizaciji Europske mreže prometne policije ROADPOL.

Pritom upozoravaju da svakoga dana na europskim cestama u prosjeku smrtno strada 70 osoba, pa je stoga i cilj projekta preventivno-represivnim aktivnostima smanjiti broj poginulih u prometu na razini Europe.

Projekt se provodi u suradnji s Europskom komisijom te se odvija istovremeno s Europskim tjednom mobilnosti.

Glavni događaj je Dan bez poginulih u prometu, koji se obilježava 21. rujna.

U MUP-u najavljuju da će taj dan u svim policijskim upravama pojačati preventivno-represivne aktivnosti s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz korištenje maksimalnog broja raspoloživih policajaca i potrebne tehnike.

“Cilj je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan – dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama”, poručuju.

Napominju kako su, uz nepropisnu brzinu kretanja, distrakcije vozača jedan od najčešćih uzroka sudara, pa je tako lani policija nadzorom utvrdila čak 77.833 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 46.251 prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Zato će se paralelno s Danima sigurnosti u prometu odvijati i ROADPOL-ova operativna akcija na distrakciju, u sklopu koje će se na području svih policijskih uprava pojačano nadzirati uporaba sigurnosnog pojasa u vožnji te korištenje mobitela i drugih uređaja. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI