Europski je dan bez automobila

Europski je dan bez automobila

Europski dan bez automobila – 22. rujna, kojim se zaključuje Europski tjedan mobilnosti, obilježen je u Zagrebu zatvaranjem užega središta grada za promet motornih vozila.

Policija preporuča svim vozačima da na Europski dan bez automobila, umjesto svojeg vozila koriste javni gradski prijevoz ili izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar Zagreba.

Iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada ističu kako će na Europski dan bez automobila, kojim se zaključuje Europski tjedan mobilnosti, građani moći doživjeti što bi smanjenje prometa značilo za kvalitetu njihova života.

Europski dan bez automobila obilježen je i na Europskom trgu, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Kao središnji dio događanja održao se mimohod centrom grada od 11 do 11,30 sati, koji je predvodio voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. U mimohodu su građani koji koriste alternativne načine kretanja kroz grad – pješaci, biciklisti, policija na biciklima, roleri, skateboarderi, osobe s tjelesnim invaliditetom.

Europskim danom bez automobila, 22. rujna, zaključuje se Europski tjedan mobilnosti koji se u organizaciji Europske komisije održava svake godine od 16. do 22. rujna kako bi se potaknulo europske lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila. Pod motom “Kombiniraj i kreni!” ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti usredotočen je na multimodalnost – korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište – koji je bio predstavljeni na središnjem događanju na Europskom trgu, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI