Europska unija daje Ukrajini još 500 milijuna eura za vojnu pomoć

Europska unija daje Ukrajini još 500 milijuna eura za vojnu pomoć

Europska unija odobrila je u srijedu dodatnih 500 milijuna eura (544 milijuna dolara) za vojnu opremu za ukrajinske oružane snage, navodi se u priopćenju Europskog vijeća Europske unije.

“Sljedeći će tjedni biti odlučujući. Dok se Rusija priprema za ofenzivu na istok Ukrajine, ključno je da nastavimo i pojačamo našu vojnu potporu Ukrajini kako bismo obranili njezin teritorij i stanovništvo i spriječili daljnje patnje”, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove Poslovi i sigurnosna politika.

Dodatnih 500 milijuna eura povećava ukupnu financijsku pomoć Europske unije za ukrajinske oružane snage na 1,5 milijardi eura, navodi se u priopćenju.

Financijska pomoć odobrena je putem European Peace Facility, “izvanproračunskog instrumenta koji poboljšava sposobnost EU-a da djeluje kao pružatelj globalne sigurnosti”, navodi se na web stranici Europske komisije.

“Europsko vijeće zahtijeva da Rusija odmah prekine svoju vojnu agresiju na teritoriju Ukrajine”, navodi se u priopćenju.

S 500 milijuna eura financirat će se osobna zaštitna oprema, vojna oprema, gorivo i pribor za prvu pomoć, stoji u priopćenju.

Izvor/ CNN/ Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI