Europska povjerenica: Lukašenko i dalje pokušava ušutkati nezavisne glasove u zemlji

Europska povjerenica: Lukašenko i dalje pokušava ušutkati nezavisne glasove u zemlji

Godinu dana od predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, stanje u toj zemlji se ne popravlja, a režim Aleksandra Lukašenka još uvijek pokušava ušutkati sve nezavisne glasove, rekla je povjerenica EK za unutarnje poslove Ylva Johansson eurozastupnicima u utorak.

Godinu dana od predsjedničkih izbora i masovnih prosvjeda koji su uslijedili, Johansson upozorava da se stanje u toj zemlji ne popravlja i da Lukašenkov režim nastavlja obračun s neistomišljenicima.

“Godinu dana od lažnih izbora, situacija u Bjelorusiji još uvijek je loša. Lukašenkov režim još uvijek pokušava ušutkati sve nezavisne glasove u zemlji, nezavisne medije, branitelje ljudskih prava i civilno društvo. Pripadnici oporbe osuđeni su iza zatvorenih vrata”, rekla je Johansson eurozastupnicima na raspravi o stanju u Bjelorusiji. Dodala je da je u toj zemlji iza rešetaka više od 700 političkih zatvorenika.

Johansson je osudila opresiju i progon bjeloruskog naroda. “EU stoji uz bjeloruski narod i činit ćemo to u budućnosti.”

Europska unija ne priznaje rezultat predsjedničkih izbora 2020. i ostanak Aleksandra Lukašenka na vlasti i nudi pomoć toj zemlji na njenom demokratskom putu.

Unija Bjelorusiji želi pomoći s tri milijarde eura, no to će se “aktivirati kada i ako Bjelorusija promijeni politiku”, istaknula je Johansson.

EU je nametnula i sankcije Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora na što je Lukašenko odgovorio propuštanjem migranata iz trećih zemalja preko Bjelorusije prema granicama EU-a.

“Instrumentalizacija migranata još je jedan zabrinjavajući primjer Lukašenkovog zanemarivanja međunarodnih normi”, navela je Johansson po tom pitanju.

“Ljudi i avionske rute se zloupotrebljavaju. Režim koristi ljudska bića bez presedana kako bi stavio pritisak na EU i pritom zarađuje”, istaknula je europska povjerenica, dodavši kako je Lukašenkova vlast vabila ljude iz Iraka, Kameruna, Konga i Sirije preko specijaliziranih turističkih agencija koje bi ih potom prevozile do granice s Poljskom i Litvom.

Povjerenica Johansson zahvalila je Poljskoj i Litvi na suradnji u zaustavljanju priljeva migranata iz tog smjera.

“Naš odgovor je bio odgovor jedinstva, solidarnosti i djelovanja. Naša stalna veza s partnerima funkcionira, vidimo da se smanjuju stalni dolasci iz Bjelorusije posljednjih tjedana. Visoki predstavnik Borrell uspio je nagovoriti Bagdad da zaustavi letove u Minsk i sada pokušavamo nagovoriti partnere u Africi da učine isto”, dodala je. (Hina)

Foto: European union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI