Europska komisija želi potaknuti financijski sektor da ulaže u ekološke projekte

Europska komisija želi potaknuti financijski sektor da ulaže u ekološke projekte

Europska komisija je u utorak predstavila niz mjera, među njima i kriterije za izdavanje zelenih obveznica, kako bi se financijski sektor potaknuo da ulaže više u ekološke projekte.

“Da bismo ostvarili klimatske ciljeve moramo osigurati da se više novca slijeva u održivo gospodarstvo. Potrebne su velike investicije kako bi se ozelenila ekonomija i stvorilo uključivije društvo, tako da svi u njemu mogu sudjelovati”, izjavila je povjerenica za financijske usluge Mairead McGuinness.

Komisija je predstavila novu strategiju o održivom financiranju kako bi financijski sektor mogao pridonijeti u ispunjavanju ciljeva zacrtanih u Europskom zelenom dogovoru.

Također je predložila uredbu o dobrovoljnom europskom standardu za zelene obveznice (EUGBS).

Tim prijedlogom trebao bi se stvoriti standard za sve izdavače obveznica, javne i privatne, za financiranje održivih ulaganja u sektorima poput proizvodnje i distribucije energije, stanovanja s učinkovitim resursima i prometne infrastrukture s niskim udjelom ugljika.

Komisija navodi da investitori pokazuju veliki interes za ulaganje u zelene obveznice, ali da EU do sada nije imala zajedničke norme kojima bi se ocjenjivao ekološki karakter projekata.

Europska unija je zacrtala ambiciozan cilj da do 2030. godine smanji emisiju stakleničkih plinova za 55 posto u odnosu na 1990. godinu. Međutim, javna sredstva neće biti dovoljna za dostizanje toga cilja i trebat će i privatna ulaganja, stoga je potrebno osigurati odgovarajuće uvjete za poticanje zelenih ulaganja, rekao je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Upravo zato je Komisija, mimo obveznica, predstavila strategiju za održivo financiranje, čiji je cilj proširiti raspon raspoloživih investicijskih instrumenata i poticaja za financijske tvrtke, kao i za tvrtke u drugim sektorima. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI