Europska komisija-Nova pravila za bolji pristup vodi za piće

Europska komisija-Nova pravila za bolji pristup vodi za piće

Europska komisija je u četvrtak predložila promjene direktive o kvaliteti vode za piće prema kojima bi se od država članica tražilo da poboljšaju pristup za sve ljude, posebice za ranjive i marginalizirane skupine, između ostaloga, i kroz uspostavu opreme za pristup vodi za piće u javnim prostorima.

Prijedlog Komisije odgovor je na europsku građansku inicijativu, “Right2Water” (pravo na vodu), kojom je prikupljeno 1,6 milijuna potpisa podrške poboljšanju pristupa sigurnoj vodi za piće za sve Europljane.

Pravo pristupa kvalitetnim osnovnim uslugama, uključujući vodu, jedno je od načela europskog stupa socijalnih prava, koji su jednoglasno prihvatili šefovi država ili vlada na sastanku na vrhu u studenome prošle godine u Goeteborgu.

“Građani su se jasno i glasno izrazili putem europske građanske inicijative pozivajući na poduzimanje mjera za zajamčen pristup sigurnoj vodi za piće. Poslušali smo ih i poštovali njihovu odluku te proveli detaljnu analizu postojećeg zakonodavstva. Danas stoga predlažemo modernizaciju prava EU-a poboljšanjem kvalitete vode za piće te povećanjem pristupa građana gdje je to najvažnije”, izjavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

“Ovim se prijedlogom olakšava prijelaz na kružno gospodarstvo pomažući državama članicama da upravljaju vodom za piće na resursno učinkovit način. Time se podrazumijeva smanjenje potrošnje energije i nepotrebnog gubitka vode. Zahvaljujući povećanoj transparentnosti time će se osnažiti i potrošači te će ih se potaknuti na održivije odluke, primjerice na uporabu vode iz slavine”, rekao je potpredsjednik Komisije nadležan za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen.

Komisija, između ostaloga, predlaže da se pri određivanju kriterija za sigurnost vode uvedu nove tvari koje će se kontrolirati poput legionele i klorata.

“Novim će se pravilima od država članica zahtijevati da poboljšaju pristup za sve ljude, posebice za ranjive i marginalizirane skupine, koje trenutačno imaju otežan pristup vodi za piće. To u praksi znači uspostavu opreme za pristup vodi za piće u javnim prostorima, pokretanje kampanja za informiranje građana o kvaliteti njihove vode te poticanje uprava i javnih zgrada da osiguraju pristup vodi za piće”, navodi Komisija.

Druga važna promjena u zakonodavstvu omogućit će lagan, jednostavan te internetski pristup informacijama o kvaliteti vode za piće i opskrbi njome u životnom prostoru, čime će se potaknuti povjerenje u vodu iz slavine. Novim bi se mjerama prema procjenama smanjili mogući zdravstveni rizici povezani s vodom za piće s 4 posto na manje od 1 posto.

Komisija ističe da bi manja potrošnja flaširane vode pomogla kućanstvima u Europi uštedjeti više od 600 milijuna eura godišnje. Zahvaljujući većem povjerenju u vodu iz slavine građani mogu pridonijeti i smanjenju plastičnog otpada koji dolazi od flaširane vode, uključujući morski otpad. Plastične boce jedan su od najčešćih plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu koji se mogu naći na europskim plažama. Ažuriranjem Direktive o vodi za piće Komisija poduzima važan zakonodavni korak prema provedbi strategije EU-a za plastiku, koja je predstavljena 16. siječnja 2018, dodaje Komisija.

Autor/H/B.B.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI