Europol: Ekstremisti iskorištavaju pandemiju u propagandne svrhe

Europol: Ekstremisti iskorištavaju pandemiju u propagandne svrhe

Ekstremističke skupine i džihadisti nastoje iskoristiti pandemiju za širenje svoje propagande i poticanje nepovjerenja prema vladama i institucijama, priopćila je u utorak europska policijska agencija Europol.

“Teroristi iskorištavaju polarizaciju društva kako bi društvenu klimu zatrovali nasilnim ideologijama”, ističe Europol u priopćenju.

Agencija sa sjedištem u Den Haagu objavila je u utorak godišnje izvješće o stanju u vezi s “terorizmom” u Europskoj uniji (EU), izvijestivši o 57 “terorističkih” napada i pokušaja napada u 2020. u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj.

Lani je u “terorističkim napadima u EU-u ubijena 21 osoba”, dodao je Europol.

Epidemiološke mjere ograničile su izglede za počinjenje napada s velikim brojem žrtava i broj uhićenih pod sumnjom u terorizam pao je za trećinu u godinu dana, navodi agencija.

Ipak, uvjeti koje je donijela pandemija mogu biti dodatni čimbenik stresa koji bi mogao potaknuti ranjive osobe da se okrenu nasilju.

“Džihadističke terorističke skupine, primjerice, nastoje iskoristiti pandemiju covida-19 u propagandne svrhe”, rekao je Europol.

Skupina Islamska država (IS) “opisala je pandemiju kao Božju kaznu za svoje neprijatelje, pozivajući svoje pristaše da organiziraju napade kako bi iskoristili veću ranjivost zemalja koalicije koja se bori protiv IS-a”, ističe agencija.

“Neuspjeli napad krajnje desnice u Belgiji bio je motiviran protivljenjem vladinim mjerama suzbijanja covida-19”, navodi Europol.

U Češkoj je jedna osoba uhićena “zbog toga što je prijetila da će počiniti teroristički napad (zaletjevši se automobilom) ne budu li se otvorili restorani i barovi”, nastavlja Europol.

Džihadističke napade na europskom tlu u 2020. ipak su počinili ‘vukovi samotnjaci’, “među kojima su se neki najvjerojatnije radikalizirali putem interneta jer teroristi iskorištavaju razne događaje, sporove i ranjive pojedince”, rekao je Claudio Galzerano, direktor antiterorističke postrojbe Europola.

“Opasnost radikalizacije putem interneta je porasla. To napose vrijedi za terorizam krajnje desnice”, dodaje Ylva Johansson, europska povjerenica za unutarnje poslove. (Hina)

Foto: Europol

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI