Europljani žele više djelovanja EU-a protiv nezaposlenosti i terorizma

Europljani žele više djelovanja EU-a protiv nezaposlenosti i terorizma

Europljani očekuju više djelovanja Europske unije u nizu područja, prije svega glede terorizma, nezaposlenosti i zaštite okoliša, a u Hrvatskoj raste broj građana koji djelovanje Unije u zaštiti vanjskih granica i borbi protiv terorizma ocjenjuju dostatnim, pokazali su rezultati istraživanja Eurobarometra objavljeni u utorak.

Na pitanje treba li Europska unija djelovati više ili manje u 15 različitih političkih područja, od gospodarske politike do migracija i ravnopravnosti spolova, većina ispitanih odgovorila je da želi više djelovanja na europskoj razini, kažu rezultati Eurobarometra Europskog parlamenta, odnosno istraživanja javnog mišljenja u svim državama članicama EU-a.

Borba protiv terorizma, nezaposlenosti i za zaštitu okoliša tri su područja po pitanju kojih se najmanje tri četvrtine ispitanika slaže da je potrebna intervencija na razini EU-a, priopćio je Europski parlament.

Što se tiče drugih područja, kao što su ravnopravnost spolova, energetika, industrijska politika i poljoprivreda, više Europljana smatra djelovanje EU-a dostatnim, nego nedostatnim.

Na temeljnim područjima kao što su sigurnost, migracije i tržište rada, većina Europljana smatra da su zajedničke akcije na razini Europske unije nedostatne, ali zadovoljstvo raste.

Na razini EU-a 32 posto ispitanika smatra da je EU učinio dovoljno borbe protiv terorizma, dok je u travnju 2016. to smatralo 23 posto ispitanika. Da je djelovanje u tom pitanju bilo nedostatno smatra 57 posto ispitanika, a 2016. je to smatralo njih 69 posto.

Po pitanju migracija, 26 posto smatra da je EU učinio dovoljno, za razliku od 19 posto 2016., dok 58 posto smatra da je zajedničko djelovanje nedostatno, što je manje nego 66 posto u 2016.

Većina Europljana želi da države članice zajedno djeluju na međunarodnoj pozornici. Oko 70 posto ispitanika smatra da je zajednička politika pravi odgovor na sve veći utjecaj Rusije i Kine, nestabilnost muslimanskih zemalja i predsjedništvo Donalda Trumpa u SAD-u.

U Hrvatskoj je sve više ispitanika koji se slažu da je djelovanje na razini EU-a dostatno, naročito u područjima zaštite vanjskih granica i borbe protiv terorizma.

Po izvješću Eurobarometra, u odnosu na razdoblje prije dvije godine, broj hrvatskih građana zadovoljnih djelovanjem EU-a u zaštiti vanjskih granica porastao je s 37 posto na 53 posto.

S 27 na 42 posto povećao se i broj ispitanika koji kažu da EU čini dovoljno u borbi protiv terorizma.

Hrvatski građani ipak više djelovanja očekuju u borbi protiv nezaposlenosti, poreznih prijevara, te zdravlja i socijalne sigurnosti, a 62 posto smatra, primjerice, da je djelovanje Unije u borbi protiv nezaposlenosti nedostatno.

Mišljenja o migracijama su ravnomjerno podijeljena. Oko 43 posto hrvatskih građana smatra da je EU učinila dovoljno po tom pitanju, a jednak postotak misli suprotno.

Rezultati objavljeni 18. rujna nastavljaju se na prethodno izvješće objavljeno u svibnju. Ispitivanje, u kojem je sudjelovalo 27,601 ljudi iz svih 28 zemalja EU, provedeno je u travnju 2018. godine. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI