Europa je odbila Putinov ultimatum. Pa zašto ruski plin još uvijek teče?

Europa je odbila Putinov ultimatum. Pa zašto ruski plin još uvijek teče?

Rok Vladimira Putina je došao i prošao, a ruski prirodni plin još uvijek teče u Europu.

Ruski predsjednik je u četvrtak postavio ultimatum “neprijateljskim” nacijama da plaćaju svoju energiju u rubljama od 1. travnja ili riskiraju da budu prekinuti s vitalnim opskrbama. Je li to bio blef?

Prerano je reći, ali glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da Rusija neće odmah isključiti isporuku plina Europi.

Putinova prijetnja s visokim ulozima izazvala je šok u Europi, koja ne može dugo održati svoje gospodarstvo bez ruske energije. Moskva je poslala jasan signal da bi u nekom trenutku mogla smanjiti protok prirodnog plina – možda kako bi odvratila ili odgovorila na još oštrije sankcije Zapada zbog rata u Ukrajini.

Zašto je sve ovo važno?

Europa dobiva oko 40% svog prirodnog plina iz Rusije, koji se prenosi plinovodima kroz Bjelorusiju, Ukrajinu i Poljsku ili ispod Baltičkog mora. Njemačka je najveći kupac i njena ogromna proizvodna industrija guta plin i energiju koju proizvodi u ogromnim količinama.

Njemačka vlada ovog je tjedna aktivirala prvu od tri faze plana upravljanja krizom koji bi u konačnici mogao rezultirati racionalizacijom energije, te apelira na javnost da se što manje koristi.

Svaki značajan gubitak ruske opskrbe vjerojatno bi odveo najveće europsko gospodarstvo u recesiju – a potencijalno i širu regiju. Rastuće cijene plina već čine energetski intenzivne industrije neisplativim i uzrokuju bol mnogim kućanstvima. Podaci ankete objavljeni u petak pokazali su da je njemačka proizvodnja na najnižoj razini u posljednjih 18 mjeseci. Slika nije puno svjetlija nigdje drugdje u Europi.

Što Rusija želi?

Većina ruskih ugovora o izvozu plina trenutačno ima cijenu u eurima ili američkim dolarima. Prema dekretu koji je Putin potpisao u četvrtak, strani kupci moraju otvoriti račune u ruskoj banci pod kontrolom države, umjesto da izravno posluju s državnim plinskim divom Gazpromom. Polagali bi eure na jedan račun. Banka bi prodala eure za rublje i prebacila ih na drugi račun u ime kupca za plaćanje plina.

Moskva možda pokušava pojačati potražnju za rubljom — koja se oporavila nakon kraha neposredno nakon invazije i sankcija koje su uslijedile. No Kremlj je već prisilio Gazprom (i druge velike ruske izvoznike) da pretvore 80% svojih deviznih prihoda u rublje, tako da bi svaki dobitak bio ograničen.

“Unatoč tome, čini se da je nova predložena politika plaćanja za izvoz plina jedan od čimbenika koji je pridonio naglom oporavku ruske valute posljednjih tjedana”, napisali su analitičari Eurasia Group u izvješću ovog tjedna.

Kako je Europa odgovorila?

Njemačka, Francuska i druge vlade EU-a odbacile su ultimatum Kremlja, inzistirajući da ih Moskva neće “ucjenjivati” da mijenjaju uvjete postojećih ugovora.

Postojeći ugovori ne uključuju obvezu plaćanja u rubljama i da se moraju poštivati, rekao je u petak za CNN Richard Quest Paolo Gentiloni, najviši gospodarski dužnosnik Europske unije i bivši talijanski premijer. To znači da mehanizam zamjene eura za rublje, kako ga predlaže Moskva, neće proći.

“To je pokušaj zaobilaženja europskih sankcija i ucjene Europske unije”, rekao je.

Što je slijedeće?

Iako je povećan rizik od prekida europskih opskrba, ruski plin još je u petak tekao prema zapadu dvama od tri glavna cjevovoda, izvijestio je Reuters.

Kremlj je rekao da će plaćanja za plin koji se sada isporučuje dospjeti krajem mjeseca ili početkom svibnja, zbog čega Rusija nije odmah zatvorila dotok plina u Europu.

“Dobio sam mnogo pitanja o tome znači li to da ako nema potvrde u rubljama, da li bi to značilo da će isporuka plina biti prekinuta od 1. travnja? Ne, ne znači i ne proizlazi iz uredbe”, rekao je Peskov novinarima.
Gazprom će surađivati ​​sa svojim klijentima na provedbi novih pravila, rekao je Peskov, dodajući da bi se mandat rublje mogao poništiti.

“Apsolutno. Ako se pojave drugi uvjeti”, rekao je.

Rusija treba novac od svog izvoza energije više nego ikad, s obzirom na pustoš sankcija koje su izazvale druge dijelove njezina gospodarstva. Analitičari kažu da bi se ruski BDP ove godine mogao smanjiti za oko petinu. I nije mogla lako prodavati prirodni plin drugim zemljama, poput Kine, jer plinovodna infrastruktura još ne postoji.

Odluka Moskve da javno zaprijeti da će zatvoriti slavine mogla bi se izjaloviti dodavanjem sve veće hitnosti naporima da se prekine ovisnost Europe o ruskoj energiji. Dužnosnici EU već su postavili cilj smanjenja upotrebe ruskog plina za 66% ove godine. Njemačka gradi terminale za uvoz ukapljenog prirodnog plina, američke isporuke se povećavaju, a Europa ubrzava projekte obnovljive energije.

“S obzirom na ambiciju EU-a da do kraja godine zamijeni većinu ruskog uvoza alternativnim dobavljačima, čini se vjerojatnim da će većina, ako ne i svi europski kupci, odlučiti ne obnoviti ugovore o opskrbi”, napisali su analitičari Eurasia.

“Postupno odmicanje Europe od ruskih opskrba energijom je strukturno i neće biti poništeno.”

Autor: Mark Thompson, CNN Business/ Foto: Ilustracija/ Izvor/ The Telegraph

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI