EU pravobraniteljica Emily O’Reilly: ECDC nije dovoljno transparentan

EU pravobraniteljica Emily O’Reilly: ECDC nije dovoljno transparentan

Europskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) nedostaju pouzdani podaci iz članica EU-a o pandemiji koronavirusa i nije dovoljno transparentan oko nekih odluka, rekla je u utorak europska pravobraniteljica.

„Transparentnost i odgovornost moraju biti temelj institucije koja igra ulogu u zaštiti javnog zdravlja“, priopćila je Emily O’Reilly.

Agencija primjerice nije bila transparentna oko svoje razmjene sa srodnom kineskom organizacijom, stoji u priopćenju.

Rezultati nekih istraživanja koja je vodeća europska zdravstvena agencija provodila prošle godine još uvijek nisu objavljeni, upozorila je pravobraniteljica.

„Mnogo se više trebalo komunicirati s javnošću kako bi se objasnilo kako i na temelju kojih znanstvenih dokaza ECDC donosi svoje odluke“, naglasila je Irkinja.

ECDC je kao glavni igrač u odgovoru Europske unije na pandemiju dobio na važnosti proteklih mjeseci, piše agencija dpa. Zdravstvena agencija procjenjuje koja su cjepiva sigurna i djelotvorna te daje preporuke oko strategija borbe protiv virusa.

ECDC nema ovlasti da sam prikuplja neovisne podatke, istaknula je pravobraniteljica, što znači da zaključke donosi na temelju nepotpunih informacija. To mu potkopava pokušaje usklađivanja aktivnosti među europskim državama, napisala je O’Reilly.

„Nacionalne vlasti prečesto ne daju potpune informacije ECDC-ju, a nekad ni ne odgovore na njegov poziv da se pošalju podaci“, rekla je pravobraniteljica i dodala da se europski zastupnici trebaju pozabaviti tim pitanjem.

Europska pravobraniteljica istražuje žalbe na europske institucije i može pozvati dužnosnike da svjedoče. (Hina)

Foto: European Union/ Beeld EPA

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI