EU osuđuje kibernetičke napade na stranice ukrajinske vlade

EU osuđuje kibernetičke napade na stranice ukrajinske vlade

Europska unija je u petak osudila kibernetičke napade na internetske stranice ukrajinske vlade i najavila da će razmotriti kako pomoći Kijevu, izjavio je u Brestu visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Sazvali smo hitni sastanak Političkog i sigurnosnog odbora EU-a kako bismo vidjeli na koji način možemo pružiti tehničku pomoć Ukrajini”, izjavio je Borrell u Brestu, na zapadu Francuske, gdje se održava neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Borrell je dodao da ne može pripisati nikome te napade jer nemaju dokaze, ali “da se može zamisliti tko stoji iza toga”.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da se o tim napadima “još ne može izjasniti”.

Napade je osudila i švedska ministrica Ann Linde. “Kibernetički napadi na internetske stranice ukrajinske vlade upravo je ono što nas brine i čega se bojimo. Moramo vidjeti tko je odgovoran, ali EU mora biti vrlo oštar i čvrst u slučaju ruskih napada na Ukrajinu”, rekla je Linde.

Ministri vanjskih poslova EU u petak u Brestu nastavljaju raspravu o eskalaciji napetosti zbog gomilanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici. Od početka tjedna razgovori zapadnih partnera i Rusije odvijaju se u različitim formatima, ali zasad bez uspjeha. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI