EU i SAD dogovorili primirje u sporu Boeing-Airbus

EU i SAD dogovorili primirje u sporu Boeing-Airbus

Europska unija i Sjedinjene Države postigle se u utorak dogovor o suspenziji naplate carina u sporu oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeing i Airbus na razdoblje od pet godina tijekom kojih će tražiti trajno rješenje za to pitanje.

“Današnjim dogovorom o slučaju Boeing-Airbus napravili smo veliki korak u rješavanju najduljeg trgovinskog spora u povijesti Svjetske trgovinske organizacije”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Bruxelles i Washington spore se od 2004. godine pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) o nezakonitim državnim potporama koje svaka strana isplaćuje svojim proizvođačima civilnih zrakoplova.

WTO je u vrijeme mandata Donalda Trumpa odobrio Sjedinjenim Državama do mogu uvesti carine u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara godišnje na uvoz roba i usluga iz EU-a. Nakon toga je i EU dobio odobrenje da uvede protumjere u vrijednosti od 4 milijarde dolara na uvoz roba i usluga iz Sjedinjenih Država.

Dolaskom novog američkog predsjednika Joea Bidena u ožujku je dogovoreno da će obje strane privremeno suspendirati naplatu carina do 11. srpnja. Današnjim dogovorom to je sada produljeno na pet godina, tijekom kojih će se nastojati postići trajno rješenje za taj spor.

Dogovor je postignut na samom početku samita EU-SAD koji se u utorak održao u Bruxellesu.

“Sastanak je započeo probojem u slučaju zrakoplova. Odlučili smo zajedno riješiti ovaj spor”, izjavila je Ursula von der Leyen po dolasku na samit s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Sjedinjene Države nastoje popraviti svoje odnose s Europskom unijom nakon što su bili prilično uzdrmani tijekom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

“Amerika se vratila. Za nas je apsolutno važno da imamo dobre odnose s NATO-om i EU-om”, rekao je predsjednik Biden po dolasku na sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen.

Ovo je prvi samit EU-SAD nakon ožujka 2014. godine. Središnje tema razgovora su zajedničko suočavanje s izazovima koje predstavljaju Rusija i Kina te klimatske promjene. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI