EU i Kuba pozdravili novo razdoblje u odnosima

EU i Kuba pozdravili novo razdoblje u odnosima

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini rekla je u četvrtak u Havani gdje se sastala s ministrom vanjskih poslova Brunom Rodriguezom da je povijesni sporazum o suradnji između Kube i EU-a, ratificiran u studenom otvorio put snažnijim gospodarskim odnosima.

Mogherini i Rodriguez ocijenili su da je Sporazum o političkom dijalogu i suradnji novo poglavlje u odnosima dviju strana.

“Sporazum daje nove potencijale u području suradnje, trgovine, ulaganja i također političkog dijaloga”, kazala je Mogherini novinarima prije početka sastanka.

“Ovo je primjer dobre volje i uzajamnog poštovanja koji će dovesti do razumijevanja i uzajamno korisnog napretka na svim područjima unatoč našim razlikama”, rekao je Rodriguez.

“Željela bih reći koliko cijenim jako konstruktivan dijalog koji smo do sada uspjeli uspostaviti na neformalnoj razini, utemeljen na uzajamnom poštovanju, u pogledu ljudskih prava”, napomenula je Mogherini.

Na početku posjeta u srijedu, Mogherini je kritizirala politike koje žele izolirati Kubu i “zatvoriti vrata”, što su kubanski analitičari protumačili kao neizravnu kritiku SAD-a.

Države članice EU-a najveći su investitori na Kubi, na čelu sa Španjolskom, Francuskom i Italijom, a EU je drugi trgovinski partner. Iz Europske unije dolazi i 30 posto turista na Kubi.

EU je počeo jačati odnose s Kubom na tragu poboljšanja odnosa između SAD-a i Kube koje je počeo bivši američki predsjednik Barack Obama 2015/2016., a koje sadašnji američki predsjednik Donald Trump dovodi u pitanje.

HINA/Foto/Reuters

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI