Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel: Pridržavanje epidemioloških mjera donosi rezultate

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel: Pridržavanje epidemioloških mjera donosi rezultate

Među testiranima na koronavirus posljednjih dana pada broj zaraženih i iznosi 15 posto,  smanjuje se i broj umrlih, no brojke su i dalje vrlo visoke i trebamo se pridržavati epidemioloških mjera koje su dale rezultate, rekla je u petak za HTV epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel.

Dodala je da pridržavanje epidemioloških mjera  donosi rezultate, podsjetivši da smo ranije imali i 30 posto, a u najrizičnijim područjima i do 50 posto zaraženih među testiranima.

Gostujući u HTV-ovoj emisiji Studio 4  epidemiologinja Pem Novosel ocijenila je da je Hrvatska u brzini procjepljivanja među najboljima u Europi, jer imamo odličnu mrežu javnozdravstvenih ustanova preko kojih je organizirana distribucija cjepiva.

Počeli su se cijepiti liječnici obiteljske medicine, počinju se izražavati interesi građana, uskoro dolazi i ovo razdoblje kada će se cijepiti i građani, dodala je.

Dobava cjepiva po planu

Kaže da u Hrvatskoj sve ide prema planu, količine cjepiva koje su bile dogovorene, isporučene su u dogovoreno vrijeme, isporučuje se na tjednoj bazi, sve prema unaprijed određenom planu. Što se tiče novih cjepiva, nada se da će se to i ubrzati.

“Očekujemo i Modernino cjepivo, tijekom veljače i ožujka sve će ići solidnom dinamikom. S jučerašnjem danom imamo preko 20 tisuća cijepljenih osoba, s tim smo i jako zadovoljni”, rekla je epidemiologinja HZJZ-a

Vezano za mutirani tzv. škotski virus, rekla je da se novi soj virusa širi na britanskom području, dokazan je i u Austriji, Italiji. Očekujemo da je vjerojatno prisutan i kod nas, no zasada nije identificiran u većem broju. On je dosta sličan, jedino što se brzo širi, kaže Pem Novosel.

Važno provođenje epidemioloških mjera, još nije trenutak za popuštanje

Naglasila je i važnost provođenja epidemioloških mjera

U nedjelju 10. siječnja u našoj zemlji ističu mjere koje su sada na snazi, većina europskih zemalja ih ima i dalje, neke su ih čak i postrožili. Pem Novosel smatra da još nije trenutak za popuštanje kod nas, koliko god nam nije lako tako živjeti i funkcionirati.

“Isplati se još malo žrtvovati se i pridržavati mjera jer donose rezultate”, zaključila je epidemiloginja HZJZ-a. (Hina)

Foto: Screenshot HRT

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI