Švedski epidemiolog Johan Giesecke: “Karantene i zatvaranja europskih zemalja nisu mjere utemeljene na znanstvenim dokazima”

Švedski epidemiolog Johan Giesecke: “Karantene i zatvaranja europskih zemalja nisu mjere utemeljene na znanstvenim dokazima”

Znanstvenik, jedan od najcijenjenijih epidemiologa u svijetu Johan Giesecke, profesor na sveučilištu Karolinska u Stockholmu i bivši glavni švedski državni epidemiolog, tvrdi da stroga karantena, koju provodi većina europskih država među kojima je i Republika Hrvatska, nije utemeljena na znanstvenim dokazima. Giesecke je pet godina radio u WHO-u, a devet godina bio je vodeći znanstvenik u Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

“Karantene i zatvaranja europskih zemalja nisu mjere utemeljene na znanstvenim dokazima. Mislim da je ispravna politika zaštititi starije i ranjive, dok ostali trebaju imati na umu da je covid-19 blaga bolest slična gripi te da je ljude najviše preplašilo to što nisu znali ništa o njoj. Povijest je pokazala da su pranje ruku i socijalna distanca najbolje metode borbe protiv svake virusne bolesti. Kad jednom bude dostupno masovno testiranje na protutijela, vjerujem da će se pokazati kako je 50 posto švedske populacije već preboljelo covid-19 i da će stopa smrtnosti na kraju iznositi oko 0,1 posto”, rekao je švedski epidemiolog Johan Giesecke.

Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI