WHO: Epidemija koronavirusa može se suzbiti zajedničkim naporima svijeta

WHO: Epidemija koronavirusa može se suzbiti zajedničkim naporima svijeta

Širenje epidemije koronavirusa diljem svijeta iz Kine može se suzbiti i kontrolirati, ali samo zajedničkim naporima svih svjetskih vlada, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak a prenose novinske agencije.

“Pozivamo svaku zemlju da djeluje brzo, opsežno i s jasnom odlučnošću”, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu u sjedištu organizacije u Ženevi.

On je izrazio zabrinutost zbog toga što “neke zemlje ili to ne smatraju dovoljno ozbiljnim, ili su zaključile da ne mogu ništa učiniti” i poručio je da nije vrijeme za odustajanje niti za izgovore nego za djelovanje.

Situacija s koronavirusom u Europi

Broj mrtvih u epidemiji koronavirusa u sjevernoj talijanskoj regiji Lombardiji porastao je na 98 sa 73, rekao je lokalni dužnosnik u četvrtak. Od koronavirusa je u Italiji u 24 sata umrla 41 osoba, ili ukupno 148, prema novim podacima Civilne zaštiti u četvrtak, čime je poluotok došao na drugo mjesto u svijetu po broju umrlih iza Kine. Broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije iznosi 3858 prema 3089 u srijedu, tj. povećanje od 25 posto.

Italija je treća najzahvaćenija zemlja na svijetu iza Kine i Južne Koreje. Prema podacima talijanske Civilne zaštite, 414 osoba se u potpunosti oporavilo ili 138 više nego u srijedu.

Francuska je u četvrtak prijavila dva nova smrtna slučaja od koronavirusa i sada ih je ukupno šest te 92 nova slučaja zaraze koronavirusom čime je ukupan broj slučajeva porastao na 377.

U Nizozemskoj se broj zaraženih više nego udvostručio u posljednja 24 sata.

Potvrđena su ukupno 82 slučajeva, rekao je nizozemski ministar zdravstva Bruno Bruins. U srijedu ih je bilo 38. Iznenadni porast objašnjava “efektom odgode” jer su mnogi zaraženi čekali neko vrijeme prije odlaska liječniku.

Bruins kaže da trenutno nema potrebe za uvođenje izvanrednih mjera. Većina pacijenata je u kućnoj karanteni i izolirani su od obitelji.

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Ujedinjenom Kraljevstvu porastao je na 115 i zabilježene je prvi smrtni slučaj, objavile su vlasti. Riječ je o starijoj osobi koja je bila bolesna.

Britanija pokreće drugu od četiri faze plana borbe protiv širenja koronavirusa, potvrdio je glavni stručnjak za koronavirus u Engleskoj Chris Whitty.

Premijer Boris Johnson rekao je da je optimističan jer se Britanija pripremila za borbu protiv širenja koronavirusa, ali je u četvrtak zrakoplovna tvrtka Flybe postala prvom većom korporativnom žrtvom epidemije.

Johnsonov glasnogovornik izjavio je da je vrlo vjerojatno da će se virus “znatno” proširiti te da će stoga “dužnosnici ubrzati rad na pripremama… kako bi usporili širenje virusa”.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da će sljedeći tjedni biti teški. “No, s hladnim glavama i odlučnošću možemo to prebroditi”, rekao je Hancock.

U Grčkoj je u četvrtak zabilježen 21 novi slučaj zaraze čime je ukupan broj porastao na 31.

Jedan civilni djelatnik Shapea, NATO-ovog vojnog stožera u Monsu u Belgiji i dva člana njegove obitelji zaraženi su koronavirusom nakon putovanja u Italiju, objavio je Savez u priopćenju.

“Imamo tri potvrđena slučaja Covid-19 u širem sklopu Shapea”, naveo je NATO u priopćenju.

Norveška vojska je u četvrtak objavila da zatvara jednu vojnu baze i otvara karantenu za osoblje nakon što je jedan testirani vojnik pozitivan na novi koronavirus, netom prije NATO-ovih vježbi u regiji.

Po podacima Reutersa, više od 96.500 zaraženo je koronavirusom diljem svijeta i više od 3300 je umrlo. Više od pola zaraženih se oporavilo.

SAD se nada da će do kraja tjedna testirati 400.000 ljudi

Američki zdravstveni dužnosnici izjavili su u četvrtak kako očekuju da će u javne laboratorije ovoga tjedna biti poslano dovoljno testova na koronavirus kako bi se provelo testiranje oko 400.000 ljudi.

Pomoćnik američkog ministra zdravstva Brett Girpoir rekoa je kako je stopa smrtnosti od virusa službeno nazvanog Covid-19 između 0,1 i 1 posto.

Broj potvrđenih slučajeva zaraženih u državi New York udvostručio se na 22, izjavio je guverner te države Andrew Cuomo. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI