WHO: Epidemija opasnog koronavirusa je u presudnoj fazi

WHO: Epidemija opasnog koronavirusa je u presudnoj fazi

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ocijenio je u četvrtak da je epidemija koronavirusa u “presudnoj fazi”, pozivajući zemlje da “brzo” djeluju kako bi zaustavile širenje tog “opasnog virusa”.

U epidemiji, otkrivenoj u prosincu u Wuhanu u Kini, zaraženo je više od 78.600 ljudi u toj zemlji, od čega je više od 2.700 umrlo.

No, ističe čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, “najviše smo zabrinuti za ono što se događa u ostatku svijeta”, pošto je u 44 zemlje zabilježeno 3.470 slučajeva.

“U presudnoj smo fazi”, rekao je za medije, dodajući da je u zadnja dva dana dnevni broj novozaraženih u svijetu veći nego u Kini.

Bila bi “fatalna pogreška” da bilo koja zemlja zaključi unaprijed da ju neće pogoditi novi virus, a bogate zemlje ne bi smjele misliti da su sigurnije od onih siromašnih.

“Nijedna zemlja ne bi smjela pretpostaviti da neće imati slučajeve, to bi bila fatalna pogreška, doslovce”, rekao je direktor WHO-a.

Naveo je primjer Italije i kazao da bi “i mnoge druge razvijene zemlje mogle doživjeti iznenađenja”.

Čelnik WHO-a je pozvao i one zemlje koje još nisu zabilježile slučajeve bolesti da se pripreme za epidemiju.

“Ako sada budete djelovali radikalno, moći ćete zaustaviti koronavirus. Moja je preporuka da se brzo djeluje”, istaknuo je.

“Epidemije u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji pokazuju što taj virus može sve učiniti”, rekao je.

Istodobno, istaknuo je Ghebreyesus, “neke zemlje nisu prijavile slučajeve bolesti već više od dva tjedna”, poput Belgije, Kambodže, Indije, Rusije i Vijetnama.

“Svaka od njih je drukčija. I sve one pokazuju da se pravodobnim i radikalnim mjerama može spriječiti prenošenje virusa kako se ne bi proširio”, rekao je.

Virus ima pandemijski potencijal, naglasio je. Ali “sada nije vrijeme za strah. Sada je vrijeme da se poduzmu mjere kako bi se spriječile infekcije i spasili životi”. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI