EP potvrdio izdvajanje dodatnih 400 milijuna eura za potporu! Ressler: Ruska agresija na Ukrajinu civilizacijski test zajedništva i spremnosti cijele Europe

EP potvrdio izdvajanje dodatnih 400 milijuna eura za potporu! Ressler: Ruska agresija na Ukrajinu civilizacijski test zajedništva i spremnosti cijele Europe

Europski parlament prihvatio je u četvrtak izvješće hrvatskog eurozastupnika Karla Resslera o izmjenama europskog proračuna za 2022. koje predviđaju dodatnih 400 milijuna eura za podršku ukrajinskim izbjeglicama, izvijestio je ured zastupnika.

“Preko 13 milijuna Ukrajinaca čiji su domovi pod udarom granata ili sravnjeni sa zemljom, vode, hrane i struje moralo je napustiti svoje domove u četiri mjeseca ratnih razaranja. Gotovo 6 milijuna, pretežito žena i djece, potražilo je sigurno utočište u zemljama Europske unije. Ljudski i civilizacijski smo se opredijelili pomoći im”, istaknuo je Ressler na plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

Ressler je istaknuo i da je ruska agresija na Ukrajinu civilizacijski test zajedništva i spremnosti cijele Europe da odgovori brzo i učinkovito kako bi umanjila negativne posljedice krize, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

„Trenutna razina financiranja europskih programa dugoročno neće odgovarati potrebama krize prouzrokovane ratom u Ukrajini. Potrebna nam je zato dubinska analiza, novo promišljanje prioriteta i skora revizija aktualnog višegodišnjeg proračuna zbog potpuno nove sigurnosne i gospodarske situacije”, kazao je Ressler.

Dodatna sredstva namijenjena su, između ostalog, za troškove hranu, smještaj, lijekove, odjeću te medicinsku i pravnu pomoć izbjeglicama.

Izmjene proračuna podržalo je 576 zastupnika, a protiv ih je samo bilo troje, dok ih je 13 bilo suzdržano. (Hina)

Foto: Screensot/ Izvor/ EPP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI