EMOTIVAN GOVOR UKRAJINSKOG PREDSJEDNIKA! Zelenskij EU-u: “Dokažite da ste uz nas”

EMOTIVAN GOVOR UKRAJINSKOG PREDSJEDNIKA! Zelenskij EU-u: “Dokažite da ste uz nas”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u utorak Europsku uniju da dokaže da je stala na stranu Ukrajine u njezinom ratu s Rusijom.

“Dokažite da ste s nama. Dokažite da nas nećete napustiti. Dokažite da ste doista Europljani i tada će život pobijediti smrt, a svjetlo će pobijediti tamu. Slava Ukrajini”, poručio je ukrajinski čelnik u obraćanju na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta, dan nakon što je službeno zatražio primanje Ukrajine u EU.

Ukrajina se bori “da bude ravnopravna članica Europe”, rekao je.

“Vjerujem da danas svima pokazujemo to što jesmo. Europska unija će s nama biti puno jača, to je sigurno. Bez vas, Ukrajina će biti usamljena”, rekao je Zelenskij putem video veze zastupnicima i čelnicima Unije.

Europarlamentarci, od kojih su mnogi nosili majice s ukrajinskom zastavom i natpisom #standwithUkraine, plavo-žute šalove ili vrpce, obraćanje Zelenskog su dočekali dugim pljeskom.

Čelnik Europskog vijeća Charles Michel u svom je govoru rekao da će EU i vlade članica morati ozbiljno razmotriti zahtjev Ukrajine za članstvom u EU i odgovoriti na “legitiman” zahtjev Kijeva.

Michel je, međutim, napomenuo da će “biti teško” osigurati pristupanje Ukrajine jer u Europi postoje “različiti pogledi”.

“Vijeće EU-a morat će ozbiljno razmotriti postavljeni simbolički, politički i legitimni zahtjev i donijeti odgovarajući izbor odlučno i jasno”, rekao je Michel.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je da je ruska invazija na Ukrajinu ujedinila Europsku uniju i NATO.

“Ako je (ruski predsjednik Vladimir) Putin želio podijeliti EU, oslabiti NATO i razbiti međunarodnu zajednicu, postigao je upravo suprotno”, ustvrdila je von der Leyen.

Visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je rekao da će Europska unija mora značajno povećati svoj kapacitet za odvraćanje od ratova.

“Jedna od lekcija koje moramo naučiti iz invazije na Ukrajinu je da Europa više nego ikad mora strateški razmišljati o sebi, svom okolišu i svijetu”, rekao je eurozastupnicima.

“Moramo povećati naš kapacitet odvraćanja kako bismo spriječili rat”, istaknuo je čelnik EU diplomacije.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola je rekla da se odgovor EU-a na rusku invaziju mogao vidjeti proteklih dana te da je ovo trenutak kada treba učiniti “sve što treba”.

Najavila je da će predstavnicima ruskih vlasti od sada biti zabranjen ulzak u Europski parlament rekavši da “agresorima i ratnim huškačima nije mjesto u domu demokracije”.

Nećemo žmiriti dok se Ukrajinci za naše vrijednosti na ulicama bore s Putinovim ogromnim ratnim strojem, rekla je.

“Podržat ćemo nadležnost Međunarodnog kaznenog suda i istragu ratnih zločina u Ukrajini. Tražit ćemo njegovu (Putinovu) odgovornost.. kao i onu (bjeloruskog predsjednika Aleksandra) Lukašenka”, poručila je čelnica Parlamenta.

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI