Papa Franjo: emigracija i niski natalitet u Europu dovele “ledenu zavjesu” između bogatijih i siromašnijih država

Papa Franjo: emigracija i niski natalitet u Europu dovele “ledenu zavjesu” između bogatijih i siromašnijih država

Papa Franjo pozvao je u nedjelju europske čelnike na rješavanje nejednakosti kada su posrijedi razlike između bogatih i siromašnih te da povedu računa o niskoj stopi nataliteta, koja je, kako je kazao, stvorila “ledenu zavjesu” između bogatijih i siromašnijih europskih država i pokrenula emigraciju.

Papa Franjo je to kazao u govoru na početku dvodnevnog posjeta Bugarskoj. Riječ je o njegovu prvom posjetu Bugarskoj i prvome posjetu jednog pape toj zemlji u posljednih 17 godina. Ondje se sastao i s čelnicima Pravoslavne crkve, a u utorak nastavlja putovanje u Sjevernu Makedoniju.

Osjetljivi odnosi s Pravoslavnom Crkvom znače da će Franjo morati biti vrlo oprezan u objema državama u kojima katolici čine manjinu.

Poigravši se čuvenom rečenicom Winstona Chrchilla u kojoj bivši britanski premijer kaže da je nakon podjele Europe nakon Drugoga svjetskog rata ondje pala “željezna zavjesa”, Franjo je kazao kako trideset godina nakon pada komunizma taj kontinent razaraju nove podjele.

“Bugarska se, poput mnogih drugih europskih država, mora nositi s nečim što možemo nazvati – novom zimom: demografskom zimom koja se, poput ledene zavjese spustila na dijelove Europe, a posljedica je smanjenog povjerenja u budućnost”, kazao je Papa u govoru održanom u predsjedničkoj palači u Sofiji.

Bugarska, koja se EU-u pridružila 2007. godine, još uvijek je njezina najsiromašnija država članica. Više od dva milijuna Bugara napustilo je zemlju od pada komunizma. Stanovnici su otišli u zapadnu Europu “trbuhom za kruhom”, tražeći ondje bolja radna mjesta i viši životni standard. U zemlji danas živi oko sedam milijuna Bugara.

Papa Franjo je pozvao bugarske vlasti da “pokušaju stvoriti uvjete koji će mlade ljude potaknuti da ondje ulože svoju mladenačku energiju te da budućnost planiraju u Bugarskoj, bilo kao pojedinci ili unutar svojih obitelji, znajući pritom da u vlastitoj domovini mogu živjeti životom dostojnim čovjeka”.

Jedan od razloga trodnevnoga papina posjeta Bugarskoj je poboljšanje odnosa s tamošnjom Pravoslavnom crkvom u sklopu angažmana Vatikana na konačnom jedinstvu Istočne i Zapadne Crkve nakon raskola 1054. godine.

Bugarska pravoslavna zajednica jedna je od najtvrdokornijih kada je posrijedi odnos s Vatikanom. Jedina je bojkotirala nedavno održan dijalog između Katoličke Crkve i Pravoslavne Crkve. (Hina)

Foto:  Vatican News/AFP

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI