Plenković: RH ponudom ekspertize u obnovi crkve Notre-Dame šalje poruku prijateljstva Francuskoj

Plenković: RH ponudom ekspertize u obnovi crkve Notre-Dame šalje poruku prijateljstva Francuskoj

Ponudom hrvatske ekspertize u obnovi katedrale Notre-Dame Hrvatska šalje snažnu poruku prijateljstva i solidarnosti Francuskoj, rekao je u petak premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Na sjednici će biti usvojen zaključak kojim će se Francuskoj ponuditi iskustvo hrvatskih restauratora i konzervatora u obnovi te požarom oštećene pariške katedrale.

“Iskoristit ćemo ekspertizu koju smo nažalost imali stjecajem okolnosti, a to je zbog velikih materijalnih šteta koje su tijekom Domovinskog rata pogodile brojne spomenike kulture i mnoge sakralne objekte, pri čemu su naši konzervatori i restauratori stekli neprocjenjivo iskustvo obnove, naročito crkava”, rekao je Plenković.

“Ukoliko francuske vlasti izraze privolu da damo takvu vrstu potpore, ponudit ćemo ekspertizu naših stručnjaka”, istaknuo je i zaključio kako se na taj način šalje “snažna poruka solidarnosti i prijateljstva u vezi katedrale koja je simbol Francuske, Europe i kršćanstva u zapadnoj Europi”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je izrazio želju da katedrala, jedan od najljepših primjera europske gotičke arhitekture koju godišnje posjeti više od 13 milijuna turista, bude obnovljena u roku od pet godina, prenijela je agencija France Presse.

Stručnjaci su kazali da bi najveća prepreka brzoj obnovi katedrale, oštećene u velikom požaru u ponedjeljak navečer, mogla biti nedostatak stručnjaka u tom specifičnom sektoru. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI