Osmodnevna ekspedicija Ivice Kostelića i Hrvatske vojske na Velebit

Osmodnevna ekspedicija Ivice Kostelića i  Hrvatske vojske na Velebit

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje Oružanih snaga RH s najtrofejnijim hrvatskim skijašem Ivicom Kostelićem krenuli su u subotu, 27. siječnja 2018. godine u osmodnevnu ekspediciju hodnje po Velebitu.

“Spoj sportskog i vojnog iskustva bit će ključ za uspješnost ekspedicije, kao sportaš vjerujem da mogu pružiti dosta znanja pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga, a s obzirom na to kako je riječ o najelitnijoj postrojbi Hrvatske vojske, siguran sam kako ću i ja od njih puno naučiti, ovaj spoj iskustva zaista je dobitna kombinacija”, rekao je Ivica Kostelić uoči početka osmodnevne ekspedicije te je priznao kako unatoč bogatom sportskom iskustvu, nikada nije sudjelovao u sličnoj ekspediciji.

“Spreman sam i pripremljen, nema straha jer su oko mene vrhunski specijalci pa vjerujem da će ovo biti jedno bogato iskustvo kako za mene, tako i za njih. Suradnja sportaša i vojnika nešto je što svakako podržavam i vjerujem da ćemo i budućnosti surađivati na ovaj način”, ispričao je Kostelić i dodaje kako mu je ekspedicija na Velebit oduvijek bila velika želja.

Instruktor obuke iz specijalne postrojbe Oružanih snaga RH naglašava kako su pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga na ekspediciji opremljeni hrvatskom jurišnom puškom VHS-2 i pištoljem HS 2000, a težina cijele opreme kreće se između 25 i 30 kilograma.

“Za potrebe hodnje prolazili smo pripreme na Bjelolasici i Platku. Riječ je o 12 pripadnika specijalnih snaga dubinskih izvidnika, svi oni završili su komando obuku i to je zaista najelitnije što Hrvatska vojska ima”, kazao je instruktor obuke.

Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija vjeruje kako će ovo biti još jedna uspješna ekspedicija.

“Pred njima je teška ruta i riječ je o vrhunskim profesionalcima. Moram priznati kako smo očekivali snijeg, ali vrijeme nije bilo na našoj strani. Međutim, oni su vrhunski obučeni i izdržljivi pa sam siguran kako će im ova hodnja biti još jedna korisna i vrhunska vježba “, rekao je brigadni general Turalija.

Planirana ruta kretanja je: Vratnik – Oltari – Zavižan – Skorpovac – Baške Oštarije – Šugarska Duliba – Stapina – Veliko Rujno. Predviđeno vrijeme hodnje sudionika do prve radne točke “Oltari” je četiri do pet sati, stoji u priopćenju MORH-a.

Foto/MORH/M. Čobanović

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI