“EKSKLUZIVNO” Jesu li radovi na zagrebačkoj žičari konačno otkrili lokalitet još jedne masovne grobnice?

“EKSKLUZIVNO” Jesu li radovi na zagrebačkoj žičari konačno otkrili lokalitet još jedne masovne grobnice?

Naime, ako je vjerovati građanima koji su nam se javili, na lokaciji na kojoj je krajem siječnja gradonačelnik Milan Bandić otvorio radove osobno upravljajući bagerom, otkriveni su posmrtni ostaci nepoznatog broja ljudi koji su u tajnosti prevezeni na vještačenje.

Pokušali smo dobiti potvrdu ili demanti od nadležnih institucija, ali nitko nije bio raspoložen za razgovor.

Da podsjetimo, na ovoj lokaciji već su se provodila istraživanja. U nastavku se nalazi tekst objavljen na web stranici Ministarstva branitelja:

„Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, u razdoblju od 13. do 15. ožujka 2017. godine organizirala je i koordinirala terensko istraživanje i probna iskapanja na lokaciji Gračansko Dolje u naselju Gračani u Gradu Zagrebu.

Terensko istraživanje i probno iskapanje žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji Gračansko Dolje u naselju Gračani u Gradu Zagrebu organizirano je temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, jer su se prilikom infrastrukturnih radova pojavile indicije o postojanju masovne grobnice. Postupkom istraživanja utvrđeno je kako su pronađene kosti životinjskog porijekla.

U postupku probnog iskapanja sama lokacija dodatno je pretražena georadarom i cadaver psima, specijalno obučenima za traganje posmrtnih ostataka, prilikom čega nisu pronađeni posmrtni ostaci te saznanja o postojanju masovne grobnice na toj lokaciji nisu potvrđena. Lokacija je vraćena u prvobitno stanje te izvođač nastavlja sa započetim infrastrukturnim radovima.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavlja kontinuirano prikupljati saznanja i provoditi terenska istraživanja o mogućim masovnim grobnicama na području naselja Gračani.“

Vratimo se mi još malo dalje u povijest.

Nakon 2. svjetskog rata masovne grobnice njemačkih vojnika, domobrana, ustaša i civila bile su javna tajna. Međutim točne lokacije tih grobnica ostale su dobro čuvana tajna. Iako postoji popis mogućih lokacija, još uvijek nisu sve pronađene.

Iznimka su Gračani. Miroslav Haramija, gračanski zdravstveni inspektor sačuvao je svoj dopis u kojem obavještava tadašnju vlast da je provedena dezinfekcija i pokapanje mrtvih, njih 783, na tzv. Jelačićevom brijegu. Popisao je još lokacija na kojima su, navodi, građani zakapali ubijene.

Iako je MUP popisao moguće lokacije masovnih grobnica, njih gotovo 1000, istraživanja i iskapanja gotovo i nema.

Protokom vremena sve je manje potencijalnih svjedoka, dokumentacija je gotovo nepostojeća, a pojedine navodne lokacije, poput one u Savskoj teško da će ikad biti istražene zbog čitavog niza mogućih infrastrukturnih komplikacija koje sa sobom nose.

Vrlo je malo onih koji su o ovoj temi spremni govoriti javno. Neformalno je sasvim druga situacija. Tada velika većina postane pričljiva, a gotovo svaki Zagrepčanin ima neku informaciju koja se prenosi generacijama.

No, vratimo se mi u sadašnjost. Indikativno je da su na spomenutom mjestu već provedena istraživanja te pronađene samo životinjske kosti, a kopanjem samo nekoliko metara dalje, navodno, ljudski ostaci.

Ostaju otvorena pitanja: ako je točna informacija o pronalasku još jedne masovne grobnice, zašto to nije objavljeno? Ako se radi o dezinformacijama, zašto nisu demantirane? Kako je moguće da se nije proširilo mjesto istraživanja 2017. godine kod pronalaska životinjskih kostiju ako vidimo iz izvještaja Miroslava Haramije da su već tada životinje zakapane zajedno sa ljudima?

Je li ministarstvo samo oprezno ili je ovo još jedna usluga koalicijskom partneru? Je li zagrebačka žičara ukleta?

Iako imamo više pitanja nego odgovora, čini se da će još neko vrijeme u Hrvatskoj ispadati kosti iz ormara.

Autor/Totalno.hr/Foto/Ministarstvo branitelja/Grad Zagreb

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI