EKSKLUZIVNA VIJEST Teo Vujčić uskoro novi šef “Agrokora”

EKSKLUZIVNA VIJEST Teo Vujčić uskoro novi šef “Agrokora”

Prema neslužbenim informacijama s kojima naš portal Totalno.HR raspolaže, izgleda da Ruski ” Sberbank” odabrao novog CEO-direktora za novi “Agrokor” koji se sprema da ga vodi Ruski miljenik Teo Vujčić donedavna desna ruka bivšeg povjerenika Ante Ramljaka. Kako doznajemo predstavnici “Sberbanka” žele da tzv.novi “Agrokor” bude društvo ograničene odgovornosti da bi mogli mijenjati direktore kad god žele. Ruska “Sberbanka” pokazuje svoju nadmoć te od “Agrokora” rade d.o.o. (društvo ograničene odgovornosti). Sudbina “Agrokora”, koja se raspetljava na ključnoj liniji Vlada RH i predstavnika Sberbanka Sergeja Volka, donosi zaključak da vrlo brzo dolaze promjene u “Agrokoru”.

Teo Vujčić, desna ruka bivšeg povjerenika Ante Ramljaka, dana 03.04.2018.,podnio je ostavku na sve funkcije u Agrokoru ” kako on navodi u pismu iz osobnih razloga”.

Podsjetimo, da su taj cijeli dan trajali sastanci dobavljača Agrokora u vezi s postizanjem nagodbe, nakon čega je najavljen i njihov sastanak s Izvanrednom upravom. U zgradu “Agrokora” je ušao i predstavnik Sberbanka Sergej Volka.

Vujčićeva ostavka pala je samo dan nakon što su se sastali dobavljači Agrokora koji su zapeli u pregovorima s ostalim vjerovnicima Agrokora – bankama i vlasnicima obveznica.

Vujčića je u Konzum doveo Ivica Todorić koji ga je dan nakon dolaska Antonia Alvareza III povukao iz srbijanskog Dijamanta. Nakon što je Ante Ramljak preuzeo Agrokor, Vujčića je na čelu Konzuma smjenio Slavko Ledić, dok je on postao Ramljakov savjetnik za maloprodaju.

Tko je Teo Vujčić?

Teo Vujčić je, izvorno, čovjek “Agrokora”, ali je u bogatoj poslovnoj karijeri, stjecajem okolnosti, više vremena proveo izvan koncerna nego u njemu. Godinama je radio više u regiji (BiH i Srbija) nego u Hrvatskoj. Prije četiri godine postao je prvim čovjekom “Zvijezde”, a dvije godine kasnije “Dijamanta”. Iz toga se razvijala priča kako Todorić seli industriju ulja u Srbiju. Bio je i izvršni direktor “Agrokora” u poslovnoj grupi Hrana.

U međuvremenu imao je visoke pozicije u “Dukatu” u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Bio je i savjetnik poznate njemačke mljekarske industrije “Zott”, koja je surađivala i s “Agrokorom”, i to odmah nakon završene epizode u “Dukatu”.

U srbijanskoj grupaciji mljekara “Imlek” bio je na poziciji menadžment konzultanta, a zatim i direktora operacija i to kao važan čovjek vlasnika, britanskoga Salford Investment Funda. Radio je i kao senior konzultant “AT Kearney”. Nigdje ga dugo nije držalo mjesto.

Za javnost Teo Vujčić, potpuno je nepoznat. Rođen je u Imotskom gdje je polazio osnovnu i srednju školu, diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Osijeku da bi prvi posao dobio u Splitu. Dvije-tri godine kao agronom nije mogao naći posao pa je kao otac mlade obitelji ljeti konobario, a zimi odlazio na bauštelu u Njemačku. Nije ga imao tko pogurati u ozbiljan posao.

Njegov veliki potencijal i silnu energiju prepoznao je i u službeni svijet rada ga primio tadašnji direktor MILS-a Ante Vrandečić, što Vujčić nikad nije zaboravio i uvijek rado ističe. Radio je vrlo revno u sirovinskoj službi tada “Agrokorove” mljekarske tvrtke, imao odlične rezultate, napredovao i dogurao dosta brzo i do direktora proizvodnje.

Kako je najveća ruska banka ušla u Hrvatsku?

Iako je Sberbank kao novi igrač na hrvatskom banakarskom tržištu stigao 2012.g., radi se zapravo o staroj banci, čiji korijeni sežu daleko u doba carizma u najvećoj državi svijeta, u 1841. Danas je Sberbank bankarska grupacija koja posluje u Rusiji i drugim zemljama ZND-a, zatim u zemljama srednje i istočne Europe, što je rezultat njezina preuzimanja Volksbanka,koji je blisko povezan s poslovanjem Ivice todorića, kao i u Turskoj, u kojoj je preuzeo DenizBank.

Sberbank je najveća ruska banka, koja drži gotovo trećinu ruskog banakrskog tržišta i za koju radi 240.000 ljudi. U njenim se rukama nalazi nešto manje od 19.000 poslovnica, a broj klijenata veći je od 70 milijuna, čemu još treba priborjiti i oko milijun i pol kijenata iz korporativnog sektora. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanka je Središnja banka Ruske Federacije, koja drži 50 posto plus jednu dionicu ovog financijskog mastodonta. Ostatak dionica u rukama je više od 245.000 ruskih i inozemnih dioničara.

Uglavnom Sudbina “Agrokora”, u rukama je smatra se Ruske “Sberbanke”,a Teo Vujčić je odličan izbor za Ruse, pod uvjetom da za velika djela doista nije kasno.

Autor/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI